Прочитај ми чланак

НИ ДОЛАР од кинеске инвестиције у РТБ Бор не иде у државну касу!

0

Новац који ће кинеска компанија „Зијин мајнинг“ уложити у Рударско-топионичарски басен (РТБ) Бор неће ићи у буџет Србије.

„Ниједан долар од укупно 1,46 милијарди, колико је вредна кинеска понуда за РТБ Бор, неће отићи у буџет“, незванично је потврђено „Политици“ у Влади Србије.

Лист пише да држава од трансакције за РТБ Бор може да добије новац само по основу враћања дугова државним повериоцима.

У Влади Србије незванично је речено и да држава неће бити гарант за кредите које ће комапнија „Зијан Мајнинг“ узимати како би остварила бизнис план.

Иначе кинеска компанија Зиђин изабрана је недавно за стратешког партнера за РТБ Бор.

Ова фирма је доставила бизнис план од 1,46 милијарди долара, затраживши 63 одсто власништва у руднику, а у септембру би требало да уплати први новац и тако закључи посао.

Ресорни министар Александар Антић је рекао да се компанија обавезала да задржи свих 5.000 радника, као и да ће обезбедити 200 милиона долара за враћање деценијских дугова.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да ће улагање „дићи источну Србију“ и послати земљу на прво место у „Лиги шампиона по привредном расту“.

Да ли је најзад постигнуто коначно решење за дуговима разорени рудаски басен у Бору биће ускоро јасно. Рударима је само важно да посла буде.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!