Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА истражује „Леони“, претражене просторије у Србији, акције за дан пале 14 %

0

Федерални завод за картел Немачке, пандан нашој Комисији за заштиту конкуренције, истражује и компанију Леони која запошљава и 13.000 људи у Србији, највише на југу. Како кажу у самој компанији истрага се води против неколико произвођача каблова због сумње на договарање индустријских доплата за метал, а они са властима сарађују и истражују оптужбе. Медији пишу да су Леонију акције у једном дану пале за 14%.

Неколико компанија које се баве производњом каблова за аутоиндустрију је, како пишу многи немачки медији, у овој држави под истрагом.

Разлог је сумња да су договарали додатну цену метала, а договори међу конкуренцијом су, као што би требало да буде и у Србији, забрањени.

Федерални завод није наводио имена фирми, али се Леони сам јавио и рекао да су претражене и њихове просторије. То потврђују и за Јужне вести у српском огранку компаније.

– Можемо да потврдимо да су, у оквиру истрага немачког Федералног завода за картел, о различитим произвођачима каблова и другим компанијама повезаним са овом индустријом, извршене претраге и у оквиру локација ЛЕОНИ групе. Разлози за истрагу су сумње о могућности координације обрачуна стандардних индустријских доплата за метал у Немачкој од стране произвођача каблова. ЛЕОНИ АГ сарађује са властима и истражиће оптужбе – кажу у компанији.

Медији у Немачкој пишу да је у дану када је Леони објавио да је обухваћен истрагом, вредност њихових деоница пала за 14%, али за то сада нема званичних потврда из компаније.

На питања да ли ће се и како то одразити на пословање у Србији одговарају да је поступак у раној фази и да не могу да пруже више информација.

– Молимо вас да разумете да, с обзиром на веома рану фазу поступка, у овом тренутку не можемо рећи више о текућем поступку – кажу у Леонију.

Подсетимо, Леони у Србији има неколико фабрика, а највише људи запошљава на југу Србије у погонима у Прокупљу, Малошишту и Нишу.

Леони Србија је део Леони Групе, како пише на званичнм сајту, и основана је 2009. године када је почела са радом фабрика у Прокупљу. 2014. године у Малошишту у општини Дољевац отворена је друга фабрика, а средином 2017. године почела је са радом трећа фабрика у Србији, у Нишу.

У августу 2018. године компанија је почела изградњу четврте фабрике, у Краљеву, која ће бити највећа у оквиру Дивизије кабловских система.

За десет година, компанија је уложила око 170 милиона евра у објекте и опрему, а производи кабловске сетове за светске произвођаче премиум аутомобила. ЛЕОНИ Србија има око 13.000 запослених и највећи је послодавац у индустријском сектору у земљи.