Прочитај ми чланак

Крстић: Зајам од Емирата од милијарду долара – најповољнији могући

0

krstic

БЕОГРАД – Министар финансија Лазар Крстић изјавио је данас да је зајам од милијарду долара од Владе Абу Дабија Србија добила под веома повољним условима и да ће то имати позитиван ефекат на инвеститоре.

„Преко политичких добрих односа и позиције, имамо могућност да остваримо овакве услове што није случај ни са једном земљом у региону”, нагласио је Крстић у скупштини, образлажући предлог о ратификовању зајма између Владе Србије и Владе Абу Дабија од милијарду долара.

Он је рекао да овај зајам има позитиван ефекат у смислу смиривања инвеститора и одржавања обећања.

„У односу на референтне каматне стопе по којима бисмо се сада задуживали, овај зајам чини уштеду од 300 милиона долара на конто камата које бисмо исплаћивали 10 година”, изјавио је Крстић.

„Сарадња са УАЕ напредује много шире и ово је прва од неколико транши овог кредита”, навео је министар.

Он је додао и да би Србија, да није узела овај зајам, морала да се задужује на начин на који то радимо иначе на међународном банкарском тржишту.

Крстић је, образлажући предлог о ратификовању зајма између Владе Србије и Фонда за Развој Абу Дабија за наводњавање, којим Србија добија 97 милиона долара за наводњавање изјавио да је ово наменски кредит који укључује 14 различитих пројеката.

„Овај зајам је планиран у буџету и његово повлачење је планирано у наредне четири године”, рекао је Крстић.

 

(Танјуг)