Прочитај ми чланак

Србија се опет задужује: Кредит од 71,4 милиона евра за обилазницу око Крагујевца

0

Србија планира да узме дугорочни инвестициони кредит у износу од 8,4 милијарде динара (око 71,4 милиона евра) код НЛБ Комерцијалне банке за финансирање изградње обилазнице око Крагујевца, види се из предлога закона који је упућен у скупштинску процедуру.

Влада Србије упутила је у скупштинску процедуру предлог закона о задуживању Републике Србије код НЛБ Комерцијалне банке за потребе финансирања пројекта изградње обилазнице око Крагујевца.

Задуживање се врши на основу Уговора о дугорочном инвестиционом кредиту између Републике Србије и НЛБ Комерцијалне банке који је потписан у Београду 22. септембра 2023. године, преноси Нова економија.

Србија се, како се наводи у предлогу закона, обавезује да плаћа камату на средства кредита по номиналној каматној стопи која износи БЕЛИБОР 3М + 3,10 одсто на годишњем нивоу.

Влада Србије је за стратешког партнера на изградњи северне обилазице око Крагујевца изабрала конзорцијум који чине Србијааутопут и Еуро Мотус.

Влада Србије је претходно, крајем фебруара 2022, за стратешког партнера на овом истом пројекту изабрала конзорцијум Србијааутопут, Интеграл инжењеринг Лакташи (огранак Интеграл Инжењеринг Ниш), МХМ пројект (Нови Сад), Институт за путеве, ДБ Инжењеринг.

Међутим, почетком априла ове године је донета одлука о престанку важења одлуке којом је тај конзорцијум изабран за стратешког партнера.

Северна обилазница око Крагујевца планира се као саобраћајница дужине од око 22,2 километатра, која прелази преко насеља: Цветојевац, Нови Милановац, Опорница, Поскурице, Дивостин, писало је у техничким подацима у оквиру јавног позива за стратешког партнера.

Северна обилазница планираном трасом повезује најзначајније улазно излазне правце: државне путеве Баточина-Крагујевац-Краљево, Крагујевац-Топола, Крагујевац-Горњи Милановац и излазни крак државног пута Баточина-Крагујевац-Краљево, према Краљеву и Чачку.

Изменама буџета за 2023, у овој години је за обилазницу око Крагујевца планирано издвајање од око 1,1 милијарди динара, што је за милијарду више од износа од једног милиона који је планиран првобитним буџетом.