Прочитај ми чланак

КРЕЋЕ НОВА СЕОБА СРБА НА СЕВЕР: Немачка отворила врата – лакше до сталног боравка

0

Берлин -- Нови немачки закон о усељавању стручне радне снаге, односно запошљавању грађана из држава изван ЕУ у тој земљи, доноси неколико значајних промена.

Те промене би грађанима Србије могле да олакшају проналажење посла у најјачој европској економији. Како се наводи на сајту Владе Немачке, израз „квалификовани радник“ ће се користити и за раднике са високом стручном спремом и за раднике са нижим стручним квалификацијама, што ће овим другима олакшати пут до посла.

Новина је и то што ће радници убудуће моћи да уђу у Немачку и пре него што нађу посао, као што је то до сада био случај са високообразованом радном снагом, пише немачки „Велт“.

Нови закон омогућава радницима који могу да докажу да имају средстава да се издржавају шест месеци и основно знање немачког, да добију боравишну дозволу, а посао би требало да пронађу током тих шест месеци да би им боравишна дозвола била продужена.

Новим законом се дефинише и да у одређеним околностима радник може да стручну спрему стечену у земљи из које долази докаже након доласка у Немачку, што значи да квалификовани странци могу да уђу у земљу, можда чак и почну да раде, док траје поступак признавања њихових диплома и квалификација.

Радници ће моћи да се пријаве за стални боравак уколико четири године константно имају боравишну дозволу, раде и плаћају у пензиони систем најмање 48 месеци.

Значајна разлика у односу на досадашњи закон је то што немачки послодавци више неће морати да доказују да за место понуђено раднику имигранту није било могуће пронаћи одговарајућег кандидата из Немачке или ЕУ.

Овим законом се олакшава останак радника у Немачкој ради дошколовања и признавања стручних и професионалних квалификација.

Што се тиче тражилаца азила, закон предвиђа привремену дозволу боравка и рада у трајању од две године, што значи да ако тражилац азила има посао две године, не сме бити протеран из Немачке.

Закон ступа на снагу од 1. јануара 2020. године, до када ће важити постојећа регулатива о запошљавању радника из иностранства, али претходно треба да добије „зелено светло“ Бундестага.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!