Прочитај ми чланак

Која валута је најбоља за штедњу: Није евро, нити долар

0

Долар по први пут у историји вреди више од евра, што људе може да наведе на одлуку да започну са штедњом у америчким доларима, или да већ постојећу уштеђевину „пребаце“ управо у ову валуту. Међутим, професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић објашњава да не треба да журите – долар је једна од најнестабилнијих светских валута, док с друге стране, швајцарски франци носе најмањи ризик, а треба размислити и о улагању као виду штедње.

Половином јула евро и долар изједначили су се по први пут после 20 година, недавно је, по први пут у историји, долар вредео више.

Сада један евро износи 0,99 долара.

Овакаве осцилације навеле су грађане на размишљање да ли је долар права валута за штедњу, да ли је сада мање ризична од евра, али Грубишић за портал Нова.рс објашњава да не постоји „једна права“ валута за штедњу – све зависи од ваших могућности, али постоје оне које ће умањити шансе да не уштедите ништа, већ изгубите.

Швајцарски франак – најсигурнија валута

Већ устаљено мишљење економиста још једном је потврдио и саговорник портала Нова.рс – швајцарски франак је валута која носи најмањи ризик од губтика.

„Најмање ризика када је штедња у питању носи швајцарски франак. То је једна од најсигурнијих валута на свету, инлфација је тамо ниска, а ниске су и каматне стопе. Због тих различитих фактора треба имати на уму франке уколико размишљате о штедњи“, каже Грубишић.

Евро устаљен у Србији, долар нестабилан

Како наш саговорник истиче, већина грађана у Србији заправо штеди у домаћој валути или еврима.

„Ми смо евроизовано тржиште, кредити су овде у динарима или еврима. За просечног грађанина, оног који нема велику количину новца, ове валуте јесу добре опције“, каже он.

Грубишић истиче да грађани који већ штеде у еврима немају разлога за бригу због слабљења ове валуте у односу на долар и нема потребе да размишљају о пребацивању штедње са евра на доларе – чак супротно, пише Нова.рс.

„Долар је једна од најнестабилнијих валута на свету, поприлично ризична за штедњу, с обзиром на то да има честе осцилације вредности“, наводи Грубишић за Нова.рс.

Једна валута није једина опција

Грубишић објашњава да није лоше да размислите о томе да штедите у две различите валуте, јер се на овај начин додатно смањује ризик од потенцијалних губитака.

„Не мора да се штеди само у новцу“, каже он, објашњавајући да је и инвестирање добра врста штедње.

Наиме, наш саговорник каже да се људи понекад одлучују да новац који имају уложе у некретнине, криптовалуте или инвестиционо злато које је, према мишљењима многих стручњака, најбоља опција.

Зашто баш инвестиционо злато

Како је и сам Грубишић рекао, један од начина за штедњу јесте инвестирање у злато, односно куповина златних полуга, а није усамљен у овом мишљењу.

„Имамо велико штампање долара, евра, па и других валута, али се производња злата не повећава толико битно, на основу чега можете да процените да је то једна ‘оскуднија валута’, те није необично очекивати да ће она боље да чува вредност у овим временима“, рекао је недавно професор Економског факултета и некадашњи гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић, гостујући на ТВ Нова С

„На страни“ иностраног злата је и професор Љубодраг Савић, који је у више наврата за Нова.рс истицао да је инвестиционо злато, односно полуге дукати, из више разлога добар вид штедње. Један од тих разлога је и тај што полугу коју поседујете можете врло лако, у специјализованим златарама, да „претворите“ у готовину, односно продати је. Такође, можете у потпуности да избегнете ризик од тога да будете опљачкани, с обзиром на то да злато не морате да држите у својој кући.

„Још једна добра страна инвестиционог злата јесте то што оно не мора физички да буде код вас, тако да можете да избегнете ризик од, на пример, пљачке у кући. На крају крајева, сада људи који се одлуче на штедњу теже ка томе да што мање изгубе, а инвестиционо злато носи најмањи ризик да се тако нешто догоди“, објаснио је Савић.