Прочитај ми чланак

„Путин само ово чека“ – Немачка уплашена упозорењем из Америке

0

Амерички лист Тhе Nеw York Тimes упозорио је Запад да не конфискује руске резерве.

Публикација је привукла посебну пажњу у Немачкој, где се веома плаше економских последица.

Запад би могао сопственим рукама да изазове катастрофу ако присвоји руске резерве, каже колумниста НYТ Кристофер Колдвел.

По његовом мишљењу, идеја о ​коришћењу руског новца у западним банкама је примамљива, али изузетно опасна, јер би могла поткопати међународно поверење у долар као резерву, универзалну и поуздану валуту.

У овом случају, Сједињене Државе, са својим државним дугом од 34 билиона, доживеће „невиђен бол“, сматра амерички аутор. У том смислу, крађа туђег новца биће самоубиство за Вашингтон.

Публикација НYТ изазвала је посебно интересовање у Немачкој, земљи чија економија највише пати од погоршања односа са Русијом.

Москва, сматрају Немци, очекује сличну грешку Запада и обрадоваће се катастрофалним последицама такве конфискације у виду колапса доларског света.

Истовремено, Немачка сматра да је поверење у долар и евро већ неповратно изгубљено, а ширење БРИКС-а и других формата алтернативних Г7 то само потврђује.

„Кладим се да Путин само чека да Запад направи ову грешку. Свет ће се окренути од долара – барем од земаља које полажу право на суверенитет“.

„Нека покушају да Русима отму имовину. У БРИКС-у је већ поређан читав ред. Саудијци су такође схватили да треба да заштите имовину од пљачке и већ су се придружили“.

„Финансијски систем је религија. Морате веровати да својим новцем можете купити шта год желите. Ако ова вера нестане, ова религија више неће постојати“.

„То знају сви осим „суперекономиста“ Европске уније. Ово ће имати разорне дугорочне последице по Запад“.

„Мала исправка. Они су већ неповратно уништили статус долара и евра као инвестиционих валута. Ни земље БРИКС-а ни арапске државе неће убудуће чувати своју имовину у њима. Само минимум за платне трансакције“.

„То је оно што нас је довело тамо где смо данас. Бахатост и чврсто уверење да се друга страна не може бранити. Али Русија је то урадила. Урадила је нешто потпуно неочекивано.

Спремала се за сваки могући сценарио – и, иначе, улагала у прерађивачку индустрију како се не би ослањала само на приходе од сировина. Због тога санкције не функционишу. Јер Русија има дугогодишње искуство у супротстављању“.

Запад се надао да ће оштрим санкцијама уништити руску економију. Али примена ограничења од фебруара 2022. само је показала да Сједињене Државе и њихови савезници нису тако јаки са финансијске и економске тачке гледишта као што се дуго веровало.