Прочитај ми чланак

Горан Кнежевић: Влада забрањује извоз хране

0

Суботица – Уколико се не стабилизују цене и снабдевање тржишта основним животним намирницама у Србији, Влада Србије ће забранити њихов извоз, изјавио је данас министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Горан Кнежевић.

Због овогодишње суше, губитак у пољопривредној производњи су достигли око 50 одсто и то се одражава и на цену хране, због чега је влада Уредбом забранила извоз шећерне ребе, сунцокрета и соје, рекао је Кнежевић.Отварајући Други пољопривредни форум „Храна за Европу” у организацији београдског Економског института, Кнезезвић је рекао да је Влада Србије посвећена побољшању ситуације у привреде, а посебно у агару.

Посебно место у тим напорима заузима борба против корупције, која наноси намерљиве штете привреди, казао је Кнежевић и додао да је и фискална консолидација важна за помоћ привреди да лакше послује.

Циљ владе је да аграрни буџет расте, што ће бити показано и у будзету за 2013. године, рекао је Кнежевић и најавио да ће следеће недеље влада усвојити предлог закона о подстицајима у пољопривреди, који је већ завршен.

Влада ће акценат будућег рада у аграру имати на развоју систему за наводњавање и подстицају примарној пољопривреднох производњи и на том задатку ће тесно сарађивати са свим релеавантним институцијма у земљи, најавио је ресорни министар. Због овогодишње суше влада је помогла аграру са око 150 милиона евра, што је највећа помоћ пољоривреди у протеклх 20 година, казао је он. Потенцијали пољопривреде у Србији су велики, али недовољно искоришћени, највише због системских проблема и застареле технологије и опреме и недовољне примене агротехничких мера, нагласио је ресорни министар.

Кнежевић је подсетио да ће Србија ускоро добити нови Закон о јавним набавкама који треба да буде усвојен до краја године.

Са просеком у ЕУ Србија би удвостручила БДП пољопривреде
Суботица – Србији треба да буде циљ да у наредних десет година вредност аграрне производње подигне на ниво данашњег јавног дуга, што је око 15 милијарди евра, а за две деценије бар на ниво садашњег бруто друштвеног производа, поручио је данас извршни директор Економског института Драган Шаговновић.

Он је на другом пољопривредном форуму „Храна за Европу“ у Суботици рекао да би бруто друштвени производ пољопривреде био удвостручен, уколико би српски аграр достигао само просек у Европској унији.

Аграрни буџет 2013. биће 4 одсто
Суботица – У буџету за 2013. биће планирано 4 одсто средстава само за аграрни буџет, што је дупло више него ове године, изјавио је данас џавни секретар у Министарству пољопривреде Дејан Крњајић.

Крњајић је најавио да ће до краја године бити донет закон о директним подстицајима пољопривреди, напомињући да законски предлог треба да буде усвојен следеће недеље на влади.

 

(Танјуг)