Прочитај ми чланак

Кинези: Канал од Дунава до Солуна изводљив, може се завршити за пет година

0

kanal

(Новости)
Инжењери из Кине који испитују изводљивост градње канала „Морава“, оценили су да је пројекат градње канала изводљив упркос инфраструктурним препрекама.

Делегација кинеске компаније „Чајна Гезхоуба груп корпорејшн“ после две недеље испитивања оценила је да је пројекат градње канала „Морава“ – „изводљив, иако постоје одређене инфраструктурне препреке, које је могуће решити“.

Репортери „Новости“ придружили су се кинеским стручњацима на последњој етапи испитивања пловности Мораве. Од Ниша до Бујановца заједно смо пратили ток Јужне Мораве. Копном, јер се реком још не може. Наоружани мапама и фото-апаратима снимали су тачке на речном току за које су проценили да би могле да буду најпроблематичније. Прва их је сачекала већ на излазу из Ниша. Са моста се пружа поглед на једну од највећих знаменитости овог краја – телевизор „ЕИ Ниш“ потопљен у муљу реке, која се може прегазити заврнутих ногавица да се панталоне не исквасе. Тешко је замислити да би овуда могао да плови брод, или макар баржа.

– Јужна Морава јесте мала, али овај пројекат је велики, чак и за наше стандарде – спремно одговара Хуан Линг, први човек делегације кинеске компаније. – Знам да је идеја постојала и пре стотину година, али технологија којом сада располажемо, није. 

Kinezi na Moravi

Технички то је свакако изводљиво, али основно питање је – колико је исплативо. Када будемо завршили детаљне анализе и утврдили исплативост, моћи ћемо да донесемо одлуку о учешћу у овом пројекту. Већ за неколико недеља послаћемо прве нацрте вашој влади и на основу њиховог одговора разговарати о наредним корацима.

Док настављамо ауто-путем и пролазимо испод путоказа за Солун, покушавамо да од кинеских стручњака сазнамо за колико времена би, у најбољем случају могли да се према Егеју уместо друма упутимо реком. Одговор, лаконски, добијамо од Линга:

– Време се у овом случају мери новцем. Ако се процени да има интереса и уложи се довољно новца, посао се може завршити и за пет година, али може да потраје и двадесет, тридесет …

Док уздуж и пореко премеравају Мораву, кинески инжењери не пропуштају прилику да се упознају са Србијом. У Грделичкој клисури застали су да сликају железнички мост срушен у НАТО бомбардовању и споменик жртвама. Нешто ниже фотографисали су пролазак вероватно најспоријег воза који су икад видели. Без речи их је оставила нетакнута природа у којој су уживали на већем делу пута.

– У Кини индустријализација све више уништава природу, а овде је она још сачувана – прича нам инжењер у српском делу делегације познат као „мистер Ли“. – Такође, код нас где год да се окренете наиђете на стотине и хиљаде туриста, док овде тога нема. Човек може на миру да ужива.

Српски менталитет и навике можда су им страни, али гости из Кине лако су се навикли на домаћу храну и пиће. Домаће пиво било им је по мери, а поједини су брзо „научили“ да добро иде уз крушевачки вињак. – У почетку им је било чудно што једемо превише меса, али када смо им „Карађорђеву“ представили као „Валтер шницлу“ више није било проблема – откривају нам домаћини из Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања. Привикавање на колаче ишло је мало теже. Тулумбе које су послужили за ручак за неке су биле преслатке па су одлучили да их – посоле.

Исплатив пројекат
ПРОФЕСОР Милан Пунишић, саветник министра природних ресурса, рударства и просторног планирања, каже да прве процене говоре да би изградња канала „Морава“ могла да буде исплатива и вишеструко корисна.

– Не само што би био омогућен јефтинији транспорт робе, већ би Србија добила и ефикасан систем наводњавања, одбране од поплава, а на току Мораве било би изграђено још пет хидроцентрала. Има наговештаја да су за овај посао заинтересовани неки од светских економских гиганата јер би изградњом канала био значајно скраћен пут до Солуна – каже Пунишић.