Прочитај ми чланак

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ 10. априла грађани ће добити оба дела и додатак, а за подизање…

0

Цела мартовска пензија ће најстаријим грађанима бити исплаћена 10. априла заједно са додатком од 4.000 динара који ће добити сваки пензионер.

С обзиром на то да је актуелним мерама за сузбијање ширења корона вируса старијима од 65 година забрањено кретање, процедура за исплату пензија је измењена током исплате другог дела фебруарске пензије.

FOTO: N.S.

Иста ће се примењивати и сада и то на два могућа начина – уз посебна овлашћења или поштом на кућу.

Наиме, грађани који нису никог овластили за подизање пензија то могу да ураде посебним овлашћењем за лице које ће то учинити уместо њих, уз поседовање своје и њихове личне карте. Износ пензије који ће бити подигнут биће унапред дефинисан, а пример овлашћења издала је Народна банка Србије, али се може саставити и у слободној форми.

Треба навести личне податке пензионера и лица које се овлашћује, број текућег рачуна, назив банке и износ који се исплаћује. Овлашћење мора бити потписано.

Из НБС су напоменули да се издавање овлашћења мора обавити бесконтактно – у сваком тренутку одржавајте безбедну дистанцу од два метра и након доставе пензије извршите дезинфиковање руку – навели су из централне банке.

Сви пензионери који не овласте друго лице за подизање пензије, треба да позову контакт телефон банке у којој имају отворен текући рачун и да наведу адресу и износ који желе да им се достави, а Пошта Србије ће им по хитној процедури уручити пензије.

Банке су такође и самостално контактирале своје кориснике путем контакт центра или СМС поруком, уз напомену да у порукама никад неће тражити личне податке и да пензионери не треба да шаљу било какве информације путем порука (матични број, ПИН код и слично), пошто су примећени и покушаји злоупотреба, односно превара.

Поред овлашћења за подизање пензија, сви пензионери који поседују платне картице могу их предати особи од поверења како би извршила куповину за њихове потребе.

Овлашћењем до 80.000 динара са рачуна

На основу једнократног (неовереног) овлашћења, које је уведено због ванредних околности, а које су старији од 65 година дали некоме ко уместо њих подиже новац у банкама, поред пензије може се додатно подићи и до 80.000 динара са рачуна. Износ већи од тога може се узети са банкомата, плаћати платном картицом, е-банкингом и м-банкингом.

Како су објаснили из НБС, особе старије од 65 година могу код куће својеручно да сачине овлашћење, јасно и читко, а након тога корисник позива банку и обавештава је о томе. Банка је дужна да изврши проверу тако што позива корисника путем телефона који је он дао када је отварао рачун. Банка је у обавези и да сними тај разговор као доказ да је обављен. Овлашћено лице затим долази у банку са личним документима и овлашћеног и овластиоца и подиже новчана средства.

И стране пензије по плану

Како је саопштило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, свим држављанима Србије који примају пензије из Аустрије, Хрватске, Канаде, Холандије и Бугарске оне ће бити исплаћене и током ванредног стања. Њима ће пензије бити исплаћене без обзира на то што нису у могућности да доставе уверење о животу иностраним институцијама пензијског осигурања.

Мађарска, Швајцарска, Чешка и Луксембург још увек разматрају предлог, а Србију ће о својој одлуци обавестити у најскорије време, наводи Министарство.

У Србији тренутно има 240.118 корисника који примају иностране пензије.