Прочитај ми чланак

Могу ли старији без радног стажа добити нека примања?

0

Чак 22,6 одсто грађана Србије, старијих од 65 година, су у ризику од сиромаштва, показују подаци Републичког завода за статистику (РЗС). То не чуди ако се има у виду да у Србији живи 115.000 особа старијих од 65 година који не примају пензију. У циљу смањења сиромаштва, посебно у тој категорији становништва, више од две деценије предлаже се увођење социјалних пензија. Намењене би биле оној категорији становништва, који немају законски минимум од 15 година радног стажа.

Социјална пензија се исплаћују у више од 100 земаља света, а од земаља у окружењу уведене су у Хрватској и Северној Македонији. И министар за бригу о селу Милан Кркобабић у више наврата је предлагао да се у Србији уведе социјална гарантована пензија која не би требало да буде мања од 100 евра у динарској противредности.

То је министарство упутило иницијативу о увођењу социјалних пензија Радној групи за израду Предлога стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији за период од 2024. до 2030. Фискални савет је у септембру прошле године, у оквиру Предлога мера социјалне и пореске политике за смањење неједнакости и ризика од сиромаштва у Србији, навео да у Србији има 115.000 лица старијих од 65 година који не примају пензију, преноси Еуронеwс. Додају да је материјално стање старих лица без пензије веома хетерогено и да се већина њих заправо не може сматрати материјално угроженим јер се налазе изнад доходовног цензуса за примање новчане социјалне помоћи.

– Конкретно, од 115.000 старих који не примају пензију, 16.000 њих се налази изнад цензуса за примање новчане социјалне помоћи услед сопствених прихода из других извора (најчешће од рада), док 75.000 старих без пензије живи у домаћинствима где други чланови имају примања изнад доходовног цензуса за новчану социјалну помоћ. Остаје 24.000 лица старијих од 65 година који не примају пензију и чији су дохоци мањи од цензуса за остваривање права на новчану социјалну помоћ – навео је Фискални савет.

А, од тих 24.000 доходовно угрожених старих лица без пензијских примања, само трећина прима новчану социјалну помоћ. Међу старијима од 65 година који немају никаква примања највише је жена из сеоских средина, које нису биле нигде запослене већ су радиле на пољу и бринуле о деци. Социјална пензија, у земљама које су је увеле, служи као социјална подршка, као минимални приход у старости. У Канади је таква да једва може да покрије неке елементарне трошкове, као што је станарина за подстанара. У САД постоји тзв. федерална пензија која је суштински социјална пензија, где грађани добијају око 1.000 долара месечно након што напуне 65 година. Наравно, 1.000 долара месечно није довољно да се преживи у САД, али је нека врста помоћи онима који немају ништа.