Прочитај ми чланак

Када можемо да очекујемо пад цена некретнина

0

Свеопшти раст цена од почетка године утицао је и на раст цена некретнина, које су наставиле да оптерећују буџет грађана Србије, а према речима стручњака за некретнине до краја године не треба очекивати да ће доћи до пада цена станова.

Станови у Београду су последњих месеци све скупљи. Просечна цена квадрата у новоградњи у престоници у трећем кварталу ове године први пут је премашила 2.000 евра и стигла до износа од 2.080 евра. Одавно није вест да је најскупљи квадрат у централним градским општинама попут Врачара, Старог града или Новог Београда, али све су скупље цене станова и у приградским насељима.

Убедљиво највише новца у Србији потребно је издвојити уколико желите да постанете власник некретнине у Београду. Према извештају Републичког геодетског завода, најскупљи квадрати продају се на београдској општини Савски венац, где просечна цена квадрата износи 3.328 евра.

Са друге стране, и даље се испод 2.000 евра могу наћи станови на Миријеву, Карабурми, деловима Вождовца и Земуна, али и њихова цена расте због повећане тражње али и раста цена сировина. За овај новац не можете купити стан код кондоминијума на Новом Београду, али можете на поменутим општинама и деловима града.

„Пристојан стан можете наћи у новоградњи у општинама које су мало даље од центра, али ова градска језгра тешко да можете наћи за ову суму. Још једна ствар је битна такођа, а то је да ли је плаћате у кешу или преко кредита. Уколико ви имате новац у кешу, поседујете бољи преговарачки потенцијал, па можете спустити цену за три до пет одсто, мада то не мора бити правило јер коначну реч има продавац“, рекли су недавно из агенције City Expert.

Оперативни директор ове агенције Милош Митић рекао је да је тешко прогнозирати до када ће да расту цене некретнина, али да је извесно да до краја године не треба очекивати да ће доћи до снижавања цена.

„За сада све индиције говоре да неће доћи до пада цена некретнина до краја ове године. Између осталог расту цене сировина, попут гвожђа, бетона и других материјала, дакле свих инпута који утичу па цену градње, па ће се то прелити на раст цене станова у новоградњи. У 2023. години могуће је да ће бити неких померања, али то зависи од тржисне ситуације и целог проблема око пандемије коронавируса“, истакао је наш саговорник.

Он каже да се криза није завршила и даље, те да ће се прави ефекти тек осетити у наредном периоду.

„Чак и избори у Србији могу да утичу да се успори градња, те да се на делимичан начин утиче да промене цена. Генерално посматрано, много је фактора који утичу да цене оду на горе, а сви показатељи нам сугеришу да ће цене искључиво да расту. Поред тога, камате за стамбене кредите и даље су на минималном нивоу, што ће додатно утицати на целу тражњу“, казао је оперативни директор.

Митић је истакао да ће највећи раст цена бити забележен у највећим градовима – Београд, Нови Сад, Крагујевац и Ниш.

„Лично не верујем да ће и следеће године бити другачија ситуација него што је тренутна, али у овом тренутку је заиста тешко давати процене за неке наредне године“, закључио је саговорник.