Прочитај ми чланак

ИЗВАНРЕДНА ВЕСТ ИЗ МОСКВЕ за српску наменску индустрију! (ВИДЕО)

0

remont ruskih helikoptera

Србија, по свему судећи, постаје регионални центар за ремонт руских борбених хеликоптера.

Српској високој политичко-привредној делегацији у Москви, на челу са премијером Вучићем, понуђено је неколико варијанти пакета опреме, те сада зависи од српских власти шта ће да прихватају, односно за шта су се одлучили.

За овако озбиљан и сложен пројекат је потребна делимична до потпуна реконфигурација домаће наменске индустрије (подизање на далеко већи технички и технолошки стандард), али и у сфери доктрине високог образовања коју треба решавати у ходу: унапређење постојећих и производња нових високо-квалификованих кадрова, пре свега инжењера из области техничких наука (конструктори, погонски инжењери, инжењери микро-електронике, кибернетике, наоружања и војне опреме …).

Не треба сметнути са ума и извесну миграцију руске авио-технологије која подразумева трансфер знања (опремање специјалних производних линија адекватним машинама, високо-квалитетни кадрови у организацији и извођењу ових послова) што је компатибилан и неодвојив процес целог овог пројекта.

У сваком случају ово је изврсна, несвакидашња вест која може имати одлучујући подстицај на пољу развоја и овладавања најсавременијим технологијама у ваздухопловној индустрији, а која опет има изузетан економски потенцијал за нашу државу и народ у целини.

Премијер о ремонту руских хеликоптера

Како преноси руски Спутник на српском, премијер Србије Александар Вућић је истакао да је договорено да ће Србија радити на ремонту руских хеликоптера који ће бити пребачени из Пољске и Чешке што ће, према његовим речима, значити нова радна места.

„Ми ћемо тражити још експерата и вероватно запослити велики број људи у нашој земљи који ће да раде на ремонту руских хеликоптера. То је важна економска вест за нашу земљу“, рекао је Вучић новинарима.

Он је рекао да ће бити формиране радне групе које ће се бавити организацијом тог посла и додао да ће за тај посао бити потребно да се ангажују машински техничари и инжењери.

Према његовим речима, у разговору са Путином било је речи и о сарадњи у наменској индустрији.

Извор: БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ, Спутник