Прочитај ми чланак

Дечије играчке из Азије пуне бактерија!

0

Инспекција открила 1.233 неисправне играчке и посуде из увоза. Враћено или уништено 727 играчака и 496 комада посуђа пореклом из Азије

Бањалука – Код пошиљки дечјих играчака, посуђа, средстава за одржавање чистоће у домаћинству, козметике и цигарета из увоза здравствено-санитарна инспекција Српске на царинским терминалима открила је ове године низ неправилности. Реч је о садржају материја или присуства бактерија које могу да угрозе здравље људи.

– За четири пошиљке је наложено отклањање недостатака због непотпуних декларација, а седам пошиљки, тачије 727 играчака и 496 комада посуђа је враћено или уништено. Уништене пошиљке су пореклом из Кине, осим једне која потиче из Индије – прецизирао је за „Новости“ Десимир Миљић, главни републички здравствени инспектор

Према његовим речима, за девет месеци ове године у спољнотрговинском надзору приликом увоза здравствена инспекција је узела 502 узорка предмета опште употребе за лабораторијску анализу. Неисправност је утврђена код код 11 пошиљки. Како нам је речено, у 2011. години у спољнотрговинском надзору здравствена инспекција је узела 4.645 узорака хране и предмета опште употребе за лабораторијску проверу здравствене исправности. Број узорака је био већи јер је лане здравствена инспекција контролисала и увоз хране, а од ове године је то инспекција за храну.

ИГРАЧКЕ ОД 153 утврђене неисправне дечје играчке, 120 су били „багери“ због оштрих ивица, 22 фрулице због лаког скидања боје и 11 глодалица због немогућности дезинфекције кувањем. – И дечје играчке углавном воде порекло из Републике Кине – прецизирао је инспектор Миљић.

– Од 19 неисправних пошиљки предмета опште употребе, девет се односило на посуђе, седам на козметичка средства, код којих је била присутна бактерија салмонела, а три на дечје играчке. Укупна количина предмета опште употребе код које је утврђена неисправност износи око 15 тона – нагласио је Миљић.

Он је појаснио да је код материјала који долазе у контакт са храном најчешће утврђивано лако скидање унутрашњег премаза, оштећење површина и рубова, а повремено и миграција тешких метала.

– Ради се о тигањима, керамичким шољама, калупима за колаче, овалима и млиновима за мљевење меса – нагласио је Миљић. – Неисправно посуђе је углавном пореклом из Републике Кине.

 

(Вечерње Новости)