Прочитај ми чланак

Инкоп Радоичића и Веселиновића међу 20 компанија са највећим профитом у Србији

0

Милан Радоичић и Звонко Веселиновић, ових дана су у центру пажње јавности због посла са полицијом и судовима.

Радоичић, доскорашњи потпредседник Српске листе, оптужен је од стране Тужилаштва за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, недозвољена производње, држања, ношења и промета ватреног оружја и експлозивних материја и тешка дела против опште сигурности, док је Жељко Веселиновић јуче дао изјаву у полицији након тврдњи инспектора Слободана Миленковића да је наводно обезбедио милион евра за његово убиство, као и и убиство инспектора Душана Митића.

Ипак, они су до сада били познатији као бизнисмени, као власници предузећа у грађевинском сектору која бележе фантастичан раст пословања услед ангажовања на државним пројектима.

Њихове компаније ангажоване су на пројектима попут изградње деонице аутопута Прељина-Пожега и брзих саобраћајница Иверак-Лајковац и Пожаревац-Голубац, мада се од 2021. године налазе под санкцијама САД.

На листи топ 20 економских целина (повезаних предузећа) са највећим добитком њихова фирма Инкоп из Ћуприје нашла се на 20 месту са 1,7 милијарди динара добити у 2020. години.

Управо је Инкоп најважније предузеће у систему ова два бизнисмена у ком су они власници са по 40 одсто, док је преосталих 20 одсто у рукама Веселиновићевог брата Жарка.

Преко ове фирме они контролишу још неколико предузећа. Најважније од њих је Нови Пазар пут који је 100 одсто у власништву Инкопа.

Осим њега, ту су и предузеће Доли Бел и Бетоњерка Алексинац.

Што се тиче пословања две најважније фирме су Инкоп и Нови Пазар пут.

Инкоп је у 2022. години, према финансијским извештајима објављеним на АПР-у, имао приходе од 5,2 милиарде динара, што је мање него 2021. године када су они износили 5,7 милијарди, али знатно више него у 2020. када су приходовали 3,15 милијарди динара.

Приходи Нови Пазар пута су били слични, па је прошле године приход износио 5,2 милијарде динара, 2021. пет милијарди, а 2020. године 3,2 милијарде динара.

Доли Бел и Бетоњерка су имали далеко мање приходе од ова два предузећа.

Са оволиким приходима остварен је и поприличан профит. Инкоп је прошле године имао нето добит од две милијарде динара, а Нови Пазар пут 760 милиона динара. Истовремено Доли Бел и Бетоњерка су забележиле добит од по осамдесетак милиона динара.

Годину раније, Инкоп је инкасирао добит од 1,8 милијарди, а Нови Пазар пут 1,2 милијарде динара.

То је скоро двоструко више него комбинованих 1,7 милијарди динара добити из 2020. године.

Занимљиво је да је 2020. године са тих 1,7 милијарди динара Инкоп ушао на топ листу економских целина са највећом добити на 20. место. На листи за 2021. годину није га било, мада је комбиновани профит износио три милијарде динара што је било довољно за 16. место на листи за ту годину, испред на пример, Инвеја Предрага Ранковића Пецонија или трговачког ланца Делез и Фрикома.

За 2022. години АПР још није објавио извештај о пословању економских целина.

Занимљиво је и да Инкоп од 2018. године бележи страховит раст. У 2018. години приходи Инкопа износили су 788 милиона динара, а профит је износио свега 23 милиона динара.
Већ наредне године, приходи су скочили на 4,99 милијарде, а добит на 1,84 милијарде динара.