Прочитај ми чланак

ИМПЕРИЈА СРПСКОГ ТАЈКУНА И НА ЈАДРАНУ: Костић купује и хрватски „Кемпински“?

0

Најбогатији српски бизнисмен планира да шири своју империју и код комшија. После куповине хотела у Порторожу, мерка и комплекс истог ланца у Савудрији.

dalmacija kempinski-2_620x0

Српски бизнисмен Миодраг Костић планира да шири своју империју на јадранску обалу. Након што је прошле године пазарио хотел „Кемпински“ у Порторожу, сада, како сазнају „Новости“, озбиљно мерка и комплекс из истог ланца само 20 километара одатле – у хрватској Савудрији.

КОПAОНИК, ФРУШКA ГОРA, БЕОГРAД…

Компанија „МК група“ почела је да инвестира у туризам куповином хотелског комплекса на Копаонику. Поред планинског туризма Костић је уложио и у објекат смештен на обронцима Фрушке горе – „МК лејк ризорт“, као и у београдски „88 румс“ хотел.

Цео туристички елитни пакет аранжман могао би да затвори и порторошким аеродромом, који је ових дана такође на његовој листи жеља за куповину.

Голф и спа ризорт „Кемпински“ са пет звездица, који је смештен надомак мора у руралном окружењу северозападне Истре, има 186 луксузних соба и апартмана, као и своју приватну плажу.

Уколико га Костић купи, заједно са аеродромом у Порторожу, могао би озбиљно да ради на привлачењу туриста који су у потрази за одмором „са пет звездица“ и потенцијално направи „нови Кан“, како је и сам поменуо у једној од изјава.

Ипак, из економске кризе, овај део Јадранског приморја изашао је још неопорављен, па је питање какву српски бизнисмен има финансијску рачуницу. Улагања би могла да се објасне и великим кредитом који је Костић узео од Европске банке за обнову и развој.

– Костић је узео зајам од ЕБРД за инвестиције у пољопривреду у Украјини – објашњава економиста Махмут Бушатлија.

НОЋЕЊЕ 370 ЕВРA

Најповољнија двокреветна соба на самом крају августа у хотелу „Кемпински“ у Савудрији крајем августа кошта 250 евра. Цена је за ноћење са доручком. Они који, пак, желе да летују у самом јеку сезоне, односно од 18. јула на пример, по дану ће исти смештај платити око 370 евра за двоје.

– Могуће да му је банка одобрила да тај новац пласира на другим тржиштима, јер у Украјини не може да их искористи. Он је већ, куповином на Копаонику, показао да се интересује за туризам. У времену финансијске кризе, велики бизнисмени имају две опције – да штеде или да само још више купују. Костић је изабрао другу опцију.

У септембру прошле године, када је куповала словеначки „Кемпински“, „МК група“ је навела да има „стратешки циљ да се позиционира као водећа компанија из области туризма у региону“.

Хотел „Кемпински Палас“ са пет звездица у Порторожу поседује 164 собе, 17 апартмана, ресторане, луксузне спа-центре, конференцијске сале…

Само ноћење са доручком у овом хотелу кошта од 200 па до 900 евра, у појединим апартманима.

Осим хотела у Словенији, у овој држави Костић је постао и деоничар Горењске банке.

Чак је изразио и спремност да потпуно преузме ову финансијску институцију.