Прочитај ми чланак

И Турци желе у српско банкарство

0

За банкарско тржиште у Србији интересовање све више показују руске, али и турске банке. Представници ВТБ банке, која има власништво у Московској банци, недавно су имали састанак са премијером Ивицом Дачићем.

Они су такође заинтересовани за Привредну банку Београд. Очекивања су да ће до краја идућег месеца бити изабран и нови власник. Незванично и турски банкарски капитал показао је интересовање.

На адресу десет банака пре неколико дана упућен је јавни позив да искажу своје намере да ли су заинтересоване за преузимање дела Развојне банке Војводине.

– Наредних дана требало би да добијемо информацију о заинтересованости банака – каже за “Блиц” Зоран Радоман, покрајински секретар за финансије. Незванично, пет банака је заинтересовано, а три су већ раније истакле озбиљне намере – Сосијете женерал, Ерсте и АИК.

Засад још без захтева

У Народној банци Србије за “Блиц” кажу да до јуче ниједна банка није тражила дозволу за рад у нашој земљи или за добијање сагласности за куповину акција неке банке. На најавама је било и остало да ће Гаспром банка почети да ради ове године, а да ће њени главни послови бити везани за изградњу гасовода „Јужни ток“.

Завршетак трансформације РБВ у фонд, као и преузимања дела Развојне банке од неке од заинтересованих банака, требало би да буде окончано до краја године.

Иначе, пренос активе и пасиве на банку која понуди најбоље услове за преузимање, подразумева близу 110 милиона евра осигураних депозита и скоро 100 милиона неосигураних депозита, односно реч је око 80.000 депонената РБВ.

На Београдској берзи није било значајних реакција с обзиром на то каква су дешавања на тржишту. Ненад Гујаничић, брокер “Синтеза инвест групе”, подсећа да је поверење у банкарске акције знатно спласнуло након што се десио случај Агробанка.

– Акционари Развојне банке Војводине чекају расплет договора државе и АП Војводине о преносу активе и обавеза на другу банку да виде да ли ће се моћи нечему надати или ће поделити судбину акционара Агробанке. Акције Привредне банке нису реаговале на вест да је расписан тендер за продају државног пакета јер је велико питање да ли ће ту бити интересената, а и ако их буде сигурно је да се ту неће бити жестоке борбе која би могла подићи цену – истиче Гујаничић.

 

(Блиц)