Прочитај ми чланак

И ИТАЛИЈАНЕ СПАШАВА ПУТИН: Италијанско-руски фонд од милијарду евра

0

leti-putin

Руски Фонд директних инвестиција (РФПИ) и Италијански стратешки фонд (ФСИ) потписали су у Трсту меморандум о оснивању руско-италијанске инвестиционе платформе, оријентисане на пројекте у Русији и Италији.

Церемонији потписивања су присуствовали руски председник Владимир Путин и премијер Италије Енрико Лети, пренео је Итар тас.

Планирани обим средстава фонда биће милијарду евра, свака страна ће уложити по 500 милиона, а средства ће бити упућена компанијама и пројектима које промовишу спољну трговину и повећање обима директних страних инвестиција између Италије и Русије.

Руски председник Владимир Путин је на конференцији за медије, после руско-италијанских међудржавних консултација, истакао да робна размена између две земље расте рекордним темпом и да ће ове године премашити границу од 50 милијарди долара.

Италија заузима четврто место међу највећим трговинским партнерима Русије. Међусобна робна размена расте рекордним темпом од 24 одсто, прецизирао је Путин.

Он је додао да се међу земљама развија инвестициона сарадња и да су руска улагања у Италију у последње четири године повећана четири пута, на 500 милиона долара. Италијанске инвестиције у Русију достигле су милијарду долара.

Према речима генералног директора РФПИ Кирила Дмитријева, сада у Русији функционише 500 компанија са учешћем италијанског капитала, од којих 70 имају сопствену производњу у земљи.

Председник Русије и премијер Италије, Путин и Лети, присуствовали су и потписивању меморандума о разумевању и сарадњи руског нафтног предузећа Росњефт и италијанске енергетске компаније Енел у области истраживања, производње и транспорта гаса.

Меморандум су потписали председник Росњефта Игор Сечин и генерални директор италијанског Енела Фулвио Конти.

Посебна пажња посвећена је могућностима сарадње у земљама Јужне Америке, јужне Европе и Северне Африке.

Росњефт је такође потписао и меморандум о разумевању и сарадњи са италијанским произвођачем гума Пирели и руском државном корпорацијом за високе технологије Ростех. Документ предвиђа заједничке истраживачке и развојне активности у производњи високе технологије синтетичког каучука и сродних материјала.

(Танјуг)