Прочитај ми чланак

Грађани о одлагању отплате кредита: Никад више у животу!

0

Након што је Народна Банка Србије омогућила нови мораторијум на кредите питали смо грађане колико им ова мера значи и да ли планирају да је искористе. Неки су се, како кажу за Нова.рс, претходна три месеца "опекли" па ову могућност више не жели да кросите, неки кредите из предострострожности не узимају, док има и оних којима ово добро дође све док плате не постану "нормалне".

На питање да ли је већ користио могућност одлагања отплате рата, Љубиша Благојевић каже како јесте и то ван своје воље.

“Кад су објавили то, ја нисам разумео, мислио сам да мораторијум нећу користити ако се не пријавим”, каже он.

Објашњава да је, након истека три месеца мораторијума на кредит, од Поштанске штедионице добио да плати камату.

“То је срамота, зато што мораторијум значи да прекинете на три месеца било каква плаћања и онда нормално плаћате, а они су измислили да се плаћају камате и то велике цифре. Ја мислим да мораторијум какав пропагира Поштанска штедионица не одговара никоме”, тврди Благојевић.

Како каже, банци је већ најавио да ову могућност више неће користити.

“Сад сам им рекао да убаце у компјутер да више никад у животу нећу користити мораторијум на кредите”, тврди он.

Београђанин Иван о овој мери има другачије мишљење.

“Користио сам, немам неки велики кредит, али свако одлагање значи, пошто су услови такви какви јесу и плате такве какве јесу”, каже он.

Додаје да би било у реду одлагати отплату “месец по месец, док се и ситуација у фирмама не поправи, док не буду и плате нормалне”.

Госпођа Мира прича како је први пут одложила отплату кредита, али да то овог пута неће урадити.

“То се не исплати. Платим своје обавезе и мирна сам. Та два месеца ми ништа не значе”, објашњава она.

Са њеном стратегијом се слаже и Радмила, која, како каже, нема намеру да паузира отплату кредита.

“То ми се не исплати – рок отплате је дужи, камате плаћам. Овако колико сам подигла, толико плаћам, и то је то”, каже она.

Срели смо и већи број грађана који нису имали коментар на ове мере помоћи грађанима, јер како кажу, кредитна задужења немају.

Међу нијима је Милорад Милашиновић, који сматра да није паметно дуговати банци.

“Мени то ништа не значи, ја не узимам кредит. Не мислим да је то добро јер ко зна шта нас чека на јесен”, поручује он.

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) усвојио је прописе којима дужницима банака и давалаца финансијског лизинга омогућава да додатно одложе обавезе по основу кредита, кредитних производа и лизинга, саопштила је НБС.

Додатни мораторијум у отплати обавеза прописан је Одлуком о привременим мерама за банке ради ублажавања последица пандемије ковид-19 у циљу очувања стабилности финансијског система и Одлуком о привременим мерама за даваоце финансијског лизинга ради ублажавања последица пандемије ковид-19 у циљу очувања стабилности финансијског система.

Дужницима је омогућен још један застој у отплати обавеза према банкама које доспевају од 1. августа 2020. године закључно са 30. септембром 2020. године, као и застој у отплати обавеза које су доспеле у јулу ове године, а дужник их није измирио.