Прочитај ми чланак

Добра вест за све оне који отплаћују кредит: Камате би могле да падну, и то…

0

Сви грађани који отплаћују кредит са варијабилном каматном стопом, сведоци су колико су камате скочиле, с обзиром на то да је инфлација узела маха и у банкарском сектору. До краја године, камате само на стамбене кредите су ограничене, али међу дужницима ипак постоји бојазан – шта ће бити после „одмрзавања“? За њих, стручњаци са Копаоник бизнис форума имају лепе вести. Наиме, према очекивањима економиста из банкарског сектора, камате би требало да почну да падају – и то ускоро.

Током овогодишњег Копаоник бизнис форума (КБФ), једна од тема панела односила се на банкарски сектор, а већ на самом почетку, директори великих банака изнели су оптимистичне прогнозе.

Наиме, након дугог периода раста, према њиховим очекивањима, камате би ускоро могле да падну.

Коментаришући како ће се кретати каматне стопе ове године, један од говорника на панелу посвећеном банкарском сектору, члан Извршног одбора Ерсте банке Никола Стаменковић рекао је да је оптимиста.

„С обзиром на то да је инфлација свуда у паду, сасвим је очекиван и пад каматних стопа“, рекао је Стаменковић.

Он је истакао да прве реакције централних светских банака очекује половином године.

Тако ће, према његовим проценама, након што Европска централна банка (ЕЦБ) буде смањила референтне каматне стопе које утичу на кредите у еврима, исто урадити и Народна банка Србије (НБС), превенствено са каматом која се тиче динарских позајмица.

„Након ЕЦБ, референтну каматну стопу ће смањити и НБС. Прво смањење ће вероватно бити за 0,25 одсто, а онда и за 0,75 или један проценат“, навео је Стаменковић.

И председник Извршног одбора ОТП банке Предраг Михајловић сагласан је у томе да би за дужнике ова година могла да донесе добре вести.

„Очекивања за ову годину су свакако смањења каматних стопа, и то у другој половини године“, истакао је Михајловић и додао да таква кретања камата могу да утичу на раст кредитне активности, односно, повећају тражњу за банкарским позајмицама.

Камате и цене квадрата криве за пад стамбених кредита

У периоду високих камата, које су највише погодиле кориснике стамбених кредита, с обзиром на то да се, у том случају, увек узимају велики износи, и то на дуг период, тражња за овом врстом позајмице је опала.

Како је на КБФ рекао председник Извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке Властимир Вуковић, стамбени кредити су пали за 1,1 одсто, и то због високог еурибора, камате која утиче на висину рате кредита који су индексирани у еврима, али и због високе цене квадрата.

Предраг Михајловић, Властимир Вуковић Копаоник бизнис форум Фото:Весна Лалић/Нова.рс
Камате још неколико месеци ограничене

До краја ове године, каматне стопе на стамбене кредите су ограничене, и то захваљујући одлуци Народне банке Србије. Међутим, од 1. Јануара 2025. године, њих ће поново формирати банке, што на основу кључних камата, што на основу сопствене марже и трошкова кредита. За остале кредите, камате нису ограничене.

Управо због тога вести о очекиваном смањењу камата добре су за дужнике који су подигли кредите са варијабилном каматном стопом, која се мења у зависности од кретања еурибора, кључне камате која утиче на све кредите у еврима, што су углавном управо стамбени.

Када су у питању варијабилне камате, номинална камата за старе кредите, који су подигнути пре доношења одлуке у јулу 2022. године, ограничена је на 4,08 одсто, док је за нове позајмице ограничена маржа коју банка сме да убира, и то на 1,1 проценат. На то се онда додаје еурибор, тако да номинална камата износи око пет одсто, а ефективна, са свим трошковима, око седам процената – што је коначна камата која се обрачунава и коју клијенти плаћају.

Што се тиче фиксних камата, номинална каматна стопа може да износи највише 5,03 одсто, што значи да ефективна, односно коначна камата у коју улазе сви трошкови које на крају корисник плаћа, иде до 5,7 одсто.