Прочитај ми чланак

У чије име се крши мораторијум на нуклеарну енергију?!

0

Влада Републике Србије је донела предлог измена и допуна оснивачког акта Јавног предузећа Електропривреда Србије где у тачки 5 која говори о делатности наводе како претежна делатност обухвата производњу: електричне енегије у хидроелектранама, електричне енергије у термоелектранама и топланама коришћењем чврстих, течних и гасовитих горива или снабдевањем из других обновљивих енергетских извора, електричне енергије у нуклеарним електранама, електричне енергије у електранама на сунце и ветар, електричне енергије у електранама за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије.

Имајући у виду да је у Републици Србији на снази Закон о забрани изградње нуклеарних електрана јасно је да се овим актом шаље порука нуклеарном лобију да ће убрзо мораторијум бити уклоњен и да ће онда они моћи да уђу у пуном обиму на српско тржиште.

Иначе, тему укидања мораторијума на нуклеарну енергију је у јавности први пласирао садашњи министар привреде, Раде Баста да би након њега палицу преузео Александар Вучић који је у току 2021. најавио могућност градње малих модуларних нуклеарних реактора у Србији. Током Вучићеве посете Њујорку септембра прошле године ову понуду је дао америчким пословним круговима, уз понуду наставка експлоатације литијума и других руда па би то могли бити међусобом увезани пројекти.

Нуклеарна енергија је једна од важнијих тема о којима се свугде у свету дискутује и то треба урадити и у Србији на један отворен и поштен начин. Муљање које ради власт за интерес лобистичких кругова из иностранства баца велику сумњу и позива на максимални отпор настојањима да се на мала врата уведу потенцијално опасне технологије које могу да буду претња по безбедност, али и опасност од упадања у финансијску и технолошку зависност и неоколонијални статус.

Др инж. Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет