Прочитај ми чланак

ЕУ преко Кипра богатим Србима узима 100 милиона евра!

0

kipar-banka-rojters(Информер)
Најбогатији Срби који нвац држе у банкама на Кипру могли би да остану без чак сто милиона евра због економских мера које ће бити спроведене у тој земљи.

Према оквирним проценама, наши грађани у банци Кипра и Лаики банци држе између триста и петсто милиона евра, од чега ће им 30 одсто бити одузети у форми једнократног пореза.

Гашење Лаики банке и њено припајање Банци Кипра, уз услов да сви депозити већ од 100.000 евра буду опорезивани за 30 одсто, заплашило је најбогатије Србе.

Извор Информера, упознат са ситуацијом на Кирпу каже да већина наших богатијих људи свој новац чува на Кипру.

– Већина верује да богати држе новац у европским банкама, али није тако. Сви они, односно највећи део њих је паре изнео на Кипар. И то сигурно нису мањи износи од 100.000 евра. Укупну суму је тешко утврдити, али она се оквирно креће око 300 милиона евра, што значи да ће сви који имају тамо новац бити „ошишани“ за скоро трећину новца- каже саговорниг овог листа.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић истиче да је тешко утврдити колико новца Срби имају на Кипру и да постоје процене да је у деценији за нама из Србије изнето петнаест милијарди евра.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић каже да је немогуће проценити колико тачно новца наши грађани држе у кипарским банкама, јер је реч о пословној тајни. Он додаје да не види разлог због чега би држава помогала овим људима, јер наш закон не дозвољава штедњу у страним банкама.

Подсетимо, кипарски председник Никос Анастасијадес прихватио је десет милијарди евра вредан пакет помоћи Европске централне банке, уз обавезу да Кипар реструктуира Банку Кипра и Лаики банку. Према договору, Лаики ће бити угашена, а депозити ће бити пренети у Кипарску банку, с тим што ће се улози већи од 100.000 евра опорезивати стопом од око 30 одсто.