Прочитај ми чланак

БИВШИ ШЕФ ЦИА СТВАРА МОНОПОЛ У СРБИЈИ: СББ купује и Теленор?

0

Амерички инвестициони фонд "ККР група", на чијем челу је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус, већ месец дана тајно преговара о куповини српског "Теленора"... Посао вредан више од милијарду и по евра обавља се преко СББ-а, чији је власник "ККР група".

Амерички инвестициони фонд „ККР група“, на чијем челу је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус, већ месец дана тајно преговара о куповини „Теленора“ у Србији, ексклузивно сазнаје Информер!

Посао вредан више од милијарду и по евра обавља се преко компаније СББ, кабловског оператера у Србији, који је у власништву „ККР групе“.

Према нашим сазнањима, преговори две стране налазе се у завршној фази и посао би ускоро дефинитивно требало да буде закључен.

Све утаначено

Саговорник Информера, добро упућен у преговоре СББ-а и „Теленора“, каже да две стране и даље преговарају о ситним детаљима око цене, која ће у сваком случају бити већа од милијарду евра.

– Преговори о продаји „Теленора“ СББ-у започели су пре отприлике месец дана, а цела прича се одвија у строгој тајности. Две стране дуго су покушавале да се договоре око цене, и како ствари стоје, пре неколико дана је дефинитивно све утаначено. Остали су још само неки ситни детаљи, очекује се да ускоро цео посао коначно буде закључен и обелодањен – каже наш саговорник и додаје:
– „ККР група“, која је у Србији власник СББ-а, у почетку је желела да поред српског купи и црногорски део „Теленора“, али је за сада у причи само продаја нашег дела норвешке компаније.

На тај начин, амерички фонд, на чијем челу је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус, проширио би ионако велики утицај у Србији, док би Норвежани доста профитирали од овог посла. Својевремено су за 70 одсто „Мобтела“ 2006. платили 1,5 милијарди евра, а касније су купили и преосталих 30 одсто од аустријског конзорцијума. Сада ће покушати бар да извуку тај новац назад. Иако се цена држи у строгој тајности, нема сумње да ће вредност посла бити већа од 1,5 милијарди евра – додаје наш саговорник.

Стручњаци кажу да је ова купопродаја логичан потез за обе стране, јер и једнима и другима доноси корист.

Економски аналитичар Махмут Бушатлија каже за Информер да је идеја „ККР групе“ да споји мобилног и кабловског оператера добар по њихово пословање, јер је то исти сектор који доноси одличну зараду.
– ККР жели да се прошири у свом сектору делатности и да споји мобилног и кабловског оператера под својом капом. „Теленор“ је, с друге стране, у кризи у Србији, јер полако губи своју циљну групу, а то су млади људи. Зато им је у интересу да се повуку са нашег тржишта и извуку новац. Ко ће бити власник, у економском смислу за Србију није важно, колико нам је битно да се плаћа порез држави и да запослени не добијају отказе – каже Бушатлија.

Питање монопола

С друге стране, економиста Милан Ковачевић истиче да је „Теленор“ у Србији успешно пословао и да је добра процена купца да га купи, али да се у случају власничког спајања две компаније мора покренути питање монопола.

– Комисија за заштиту конкуренције морала би да испита да ли ће „удруживање“ „Теленора“ и СББ-а довести до монопола. Ми као потрошачи, уколико компаније буду у истим рукама, имаћемо мању могућност за конкуренцију, јер нам остаје мали број других оператера. На тај начин можемо бити оштећени – објашњава Ковачевић.

ККР у Србији: Имају СББ, „Гранд“…

„ККР група“ појавила се на српском тржишту у октобру 2013. године када је купила компанију СББ, једног од највећих кабловских оператера у Србији. Годину дана касније, преко СББ-а, постали су власници „Гранд продукције“. Основали су и телевизију Н1, купили акције интернет издања „Блица“, преговарали о куповини ТВ Прва и Б92, а планирали су и куповину једних дневних новина у Србији.

„Теленор“ хтео СББ 2010.

Занимљиво је да је „Теленор“ пре седам година био заинтересован за куповину СББ-а, али тај посао тада није закључен, па је СББ продат „ККР групи“ 2013. године. У међувремену, две компаније су сарађивале у оквиру пројекта Суперсет пакет, који обухвата понуду фиксног и мобилног броја, интернета и кабловске телевизије на једном месту.