Прочитај ми чланак

Петреус: САД би уништиле руске трупе ако би Путин употребио нуклеарно оружје…

0

Сједињене Државе и њихови савезници ће уништити руске трупе и опрему у Украјини и потопити руску црноморску флоту ако руски председник Владимир Путин употреби нуклеарно оружје у земљи, упозорио је јуче Дејвид Петреус, бивши директор ЦИА и генерал у пензији.

Он је рекао да није разговарао са саветником за националну безбедност Џејком Саливеном о највероватнијој реакцији САД на нуклеарну ескалацију коју би изазвала Русија, за шта су званичници администрације рекли да су више пута пренели Москви.

„Хипотетички речено, одговорили бисмо тако што бисмо повели колективне напоре НАТО који би уништили све руске конвенционалне снаге које видимо и идентификујемо на фронту у Украјини, као и на Криму, као и све бродове на Црном мору“, рекао је Петреус за АБЦ њуз, пренео је Гардијан.

Ова упозорења су уследила неколико дана након што је Путин изразио став који су многи протумачили као претњу већим ратом између Русије и Запада.

Упитан да ли би употреба Русије нуклеарног оружја увела Америку и НАТО у рат, Петреус је рекао да то не би била ситуација која би активирала Члан 5 Алијансе, који позива на колективну одбрану. Разлог за то јесте тај што Украјина није чланица НАТО, али би „одговор САД и НАТО“ био прикладан, рекао је Петреус.

Он је признао да би се у складу са Чланом 5 могућност да се радијација прошири на земље чланице НАТО можда могла схватити као напад на земљу НАТО.

„Можда би могао да се изнесе тај аргумент“, рекао је бивши шеф ЦИА. „Други аргумент јесте да је то толико ужасно да мора да се реагује, не може да прође без одговора.“

Петреус је, међутим, додао:“Опет, не желите да овде уђете у нуклеарну ескалацију. Али морате да покажете да се то не може прихватити ни на један начин.“

„Ипак, претњу морате схватити озбиљно“, нагласио је.