Прочитај ми чланак

Банкротирао PEPCO?! Власник трговачког ланца који Срби обожавају ликвидирао фирму

0

Познати европски ланац одећe, обуће и покућства "Pepcо" нашао се у великим проблемима. Како преносе чешки медији, деоничари компаније Steinhoff Internacional, која у свом власништву има чак 72 одсто деоница, одлучили су да ликвидирају компанију јер је њен власник банкротирао.

Мултинационална компанија Steinhoff Internacional гаси се након што је избио рачуноводствени скандал 2017. године. О гашењу холдинга акционари су одлучили на ванредној скупштини одржаној у среду.

Компанија углавном послује у области намештаја, кућних потрепштина и одеће, а кроз удео у јужноафричкој компанији Pepcor поседује и ланац продавница Pepco, који од 2013. године послује у Чешкој, а од недавно и у Србији.

Поред ланца продавница Pepco у прошлости су поседовали и компанију за намештај Кика, а у проблемима су од 2017. године, када су током рачуноводствене ревизије откривене неправилности.

Шеф компаније Маркус Жусте је накнадно напустио компанију, а пореске преваре су постепено изашле на видело током даљих инспекција. Након истраге уследио је колапс цена деоница.

Мало је вероватно да ће деоничари сада добити било какву надокнаду, упркос открићима да је Steinhoff исплатио скоро 450 милиона евра фирмама у иностранству у последњих пет година, те да су његови руководиоци такође добили велике суме новца.

Судбина великог ланца Pepco, који има око 280 продавница у Чешкој, а у матичној Пољској много више, још је неизвесна. Компанија је активна у 20 европских земаља, котирана је на Варшавској берзи и, према званичним подацима послује као „независна и финансијски стабилна компанија“. Банкротирани Steinhoff је већински власник са  72 посто деоница ланца Pepco, пише чешки портал el5.