Прочитај ми чланак

НЕ ЗНАЈУ КАКО ДА ИМ ВРАТЕ ДУГ: Американци сваком Кинезу дугују 1000 долара

0

dolar

Ниво америчких обвезница у поседу Кине је у октобру, први пут, премашио 1,3 билиона долара, што је једнако скоро 1.000 долара по становнику Кине, показују данас објављени подаци америчког министарства финансија.

Када се рачуна и Хонг Конг, обим америчких обвезница у влаништву Кине износи рекордних 1,44 билиона долара, што је раст у односу на 1,31 билион долара из истог периода лане.

Однос кредитора и дужника између две највеће светске економије је настављен, упркос томе што је Кина у октобру упозорила да би могла да смањи резерве у доларима због политичке борбе у Вашингтону која је претила да гурне САД на ивицу банкрота.

Будући да су ове две земље велики трговински партнери и да Кина има огроман суфицит у билатералној трговини, Пекинг наставља да купује америчке обвезнице.

Крајем трећег квартала, амерички долар је имао удео од 40 одсто у укупним девизним резервама Кине у висини од 3.66 билиона долара.

Јапан је у октобру остао други највећи власник америчког дуга, пошто се у његовим касама нашло 1,17 билиона долара, што је нешто више у односу на прошлогодишњих 1,13 билиона долара.

(Танјуг)