Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР КОНУЗИН: У Влади Србије постоје они који се противе српско-руском партнерству

0

Cepurin Konuzin

Први пут  у Београду одржава  се индустријаска изложба „ЕКСПО Србија Русија 2014”, на којој су присутни привредници из многих руских региона и Србије – њих око 200. Велики број руских фирми, који учествују на овој изложби, већ имају српске партнере или  успешно раде у Србији, а неколико руских индустријских предузећа су овде дошли да нађу сараднике у нашој земљи. Такође, форум ће бити прилика за српске фирме да дођу на руско тржиште.

Организатори изложбе истичу да је тржиште у Русији огромно, те да  има места за сва српска предузећа, њихову робу и услуге.

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин пренео је на церемонији отварања „ЕКСПО Србија Русија 2014” поздрав Сергеја Лаврова, министра иностраних послова Русије и прочитао писмо шефа руске дипломатије намењено учесницима и гостима скупа.

– „Ваш скуп одражава узајамну тежњу пословних кругова наших земаља, да ефикасније користе могућности и да јачају сарадњу у трговинско- економској и инвестиционим сферама. Чврст основ за то је Декларација о стратешком партнерству између Русије и Србије, који су председници Владимир Путин и Томислав Николић потписали 24. маја 2013. године. Данас су у билатералној агенди велики пројекти у енергетској, саобраћајној и банкарској области.

Постоје добри предуслови за продубљивање веза у индустрији, пољопривреди, здравственој заштити, туризму, као и за побољшање контаката између региона. Убеђен сам да ће активности које се организују у оквиру изложбе омогућити заинтересованим странама да стекну детаљну слику о значајном потенцијалу и перспективним смеровима развоја руско-српске сарадње, као и да ће допринети учвршћивању разноврсног партнерства за добробит наших земаља и народа.” – истакао је Лавров.
 
Амбасадор Чепурин је указао на раст робне размене Србије и Русије која је прошле године достигла три милијарде долара и нагласио да има простора за унапређење привредне сарадње у бројним областима.

Konuzin Bubakov2

Александар Конузин о српско-руским економским и пословним односима

Гост Првог београдског пословног форума је некадашњи амбасадор Русије у Србији Александар Конузин. Он је на округлом столу који је за тему имао „„Перспективе раста националних привреда земаља балканског региона и Руске Федерације” имао надахнут говор чије делове донсимо:

– Нисам први пут на отварању форума разних формата. Волео бих да овај форум буде стални радни форум где би партнери из Србије и из Русије, заједнички сарађивали ради заједничких пројеката. Моји први сусрети које сам већ данас имао говоре о томе што постоје људи који су спремни да заједнички сарађују на обострану корист.

Обраћам се и као председник Балканског центра за међународну сарадњу који ће ускоро и званично почети са радом на простиру целог региона.

Русија је веома зантиресована да има богату сарадњу са Балканом са којим је повезана од Средњег века. Између нас постоје веома чврсте везе. И те чврсте везе нам дају основу да је пред нама перспективна будућност. 

Зашто ово говорим? Зато што се све чешће протеже теза да је за Србију будућност Европа, а да је Русија за њу прошлост. За разлику од неких наших европских партнера ми никада нисмо ставили Србију пред избор: бирајте између Русије и Европе.  Русија је за то да Србија има корисне везе и са Европом, али никако на уштрб прекидања односа са Русијом, поготова када ти односи доносе корист Србији.  Ми смо највише и заинтересовани за такву сарадњу у којој би све стране имале корист: и Србија, и Русија, и Европа.

Досадашња сарадња између наших држава била је одлична на највишем нивоу на разини председника, премијера и министара. Али то је протоколарна сарадња. Ми смо заинтересовани да сарадња буде систематаска и да у њу буду укључени и посланици наших скупштина. У Русији је формирана група за Балкан, од представника свих партија који имају своје посланике у Државној Думи. Она ће радити на томе да Русија развија систематски политичке и економске односе са балканским државама. Ми смо поставили себи задатак да се формира међупарламентарна група од посланика из Русије, Србије и осталих балканских држава.

Нажалост, за остваривање такве сарадње проблеми постоје, јер има и оних који не желе такву сарадњу између Србије и Русије. На почетку прошле године када је председник Николић био у Москви, он је причао са председником Путином да чак и у српској влади постоје људи који имају супротне ставове у односу на део владе Србије који су за квалтетнију сарадњу са Русијом.

И ја из свог искуства добро знам да на претходном таквом састанку били на српској страни противници руско-српске сарадње. Ми добро знамо ко су ти противници.  И зато смо свесни, да како се јача наша сарадња, да ће противљење те супротне стране бити још јаче.

srpski gradjevinci

Енергетика, грађевинство,  доноси нам сарадњу преко крупних пројеката,  као што је Јужни ток. Ипак, снагу сваке пословне сарадње, између две државе доноси сарадња између средњих и мањих предузећа.  И то није између нас довољно развијено, а таква сарадња може донети огромне користи и српској и руској привреди. Српска привреда је компатабилна руском тржишту,  но највећи је проблем како организовати систематски пласман српске робе на тржиште Русије и присуство руских фирми у Србији.

Српски привредници треба да се усмере и на то да не траже само партнере у великим регионима (Москва, Петерсбург) већ и у осталим, као што је Татарстан који је веома богати део Русије и има потребу за робом и услугама који се производе у Србији.  Српска страна би требало прво да види шта је потребно руском тржишту, а онда да покуша да направи сарадњу са руским партнером, на основу реалног стања на тржишту. То је пре свега веома битно када је у питању сарадња између малих и средњих предузећа.

Да ћу вам један пример. Када је тадашњи премијер Русије, Владимир Путин, био у посети Србији, разговарао је веома детаљно са председником Тадићем о пласману српске здраве хране у Русију. И од тада ништа се са српске стране није урадило да се тај пласман систематски уреди да би извоз српских пољопривредних производа био лакши у Русији. А могућности су огроме. Биле су тада и сада су.

Годинама се говори о руским инвестицијама у Србији и годинама се ништа не ради да се  помогне да се оне реализују, односно привуку руски инвеститори. Одмах настају неке невидљиве препреке, које такве подухвате одуговлаче или спречавају.

(Србин.инфо)