Прочитај ми чланак

АФЕРА КАМЕРЕ Фирма Вулиновог друга добила посао вредан 7,5 милиона?

0

Фирма „DBS Konsel sekjuriti servis“, после постављања камера на Косову - посла вредног милион евра, добила је још један посао, али овог пута одржавање система видео надзора, чија је процењена вредност 7.5 милиона динара, сазнаје Директно.рс.

Ова информација објављена је на сајту ЈП „Путеви Србије“ 17. септембра 2019. године, и назначена је као „Јавна набавка бр. 66/2019 – Одржавање система видео надзора“.

Међутим, ништа од овог не би било чудно, да није у питању иста фирма са којим је приликом реализације посла на Косову 2012. године доведен у везу тадашњи директор Канцеларије за КиМ, садашњи министар одбране Александар Вулин, за кога су медији писали да је свом другу, извесном Урошу Чубриловићу, власнику фирме „ДБС Консел секјурити сервис“ наместио посао вредан скоро милион евра.

Како је тада писао Инсајдер, у време када је 2012. године на челу Владине Канцеларије за Косово и Метохију био Александар Вулин, одобрена је и унапред плаћена уградња система за видео надзор у општини Звечан на Косову. Тај посао вредан око 900.000 евра добила је приватна фирма „ДБС Консел секјурити сервис“ из Београда, власника Уроша Чубриловића. Детаље ове набавке, иако су плаћене из републичког буџета, Влада Србије држала је под ознаком „строго поверљиво“. Овај посао склопљен је исте године када је Вулин исплатио више од 200.000 евра за стан, после чега је испливала и афера „тетка из Канаде“.


Новинари Инсајдера том приликом открили су да је документација о овој набавци означена поверљивом. Влада Србије, коју су 2012. године чиниле СПС и СНС, прогласила је уговор о овој набавци строго поверљивим, па се тако за набавку камера није примењивао тада важећи Закон о јавним набавкама, као што ни оглас за куповину камера није објављен у Службеном гласнику.


У септембру 2019. године иста та фирма добила још један посао, и то „одржавање система видео надзора“, вредан 7,5 милиона динара на годишњем нивоу, а уговор важи три године.

Како се наводи на сајту ЈП Путеви Србије, 16. августа за овај посао изабрана је заједничка понуда фирме „ДБС Консел секјурити сервис“ и фирме „Теликс“ као „најповољнија за закључење уговора о јавној набавци услуга – Одржавање система видео надзора, са понуђеном укупном ценом радног сата у износу од 8.400,00 динара без ПДВ-а и роком за отклањање пријављеног квара од 24 сата.

Како се даље наводи, наручилац је 27. јуна донео одлуку о покретању отвореног поступка јавне набавке услуга – Одржавање система видео надзора, за наведену јавну набавку објавио је позив за подношење понуда на Порталу јавних набавки 17. јула 2019. године, а након стручне оцене понуда комисија је 19. августа сачинила извештај у коме је навела да је понуда фирми „ДБС Консел секјурити сервис“ и „Теликс“ „прихватљива“ и да је критеријум за оцењивање „најнижа понуђена укупна цена радног сата – најнижа“. Међутим, према подацима са портала ЈП Путеви Србије, ово је била једина понуда.


Овим поводом контактирали смо са фирмом „ДБС Консел секјурити сервис“ и захтевали одговоре – по ком основу је ова фирма добила посао, да ли је у питању иста фирма која је радила и постављање камера на Косову и да ли је власник фирме извесни Урош Чубриловић, пријатељ министра одбране Александра Вулина, међутим, до објављивања овог текста одговор нисмо добили.

Из ЈП Путеви Србије рекли су нам да је уговор склопљен након спроведене јавне набавке број 66/2019 – Одржавање система видео надзора.

– Набавка је реализована у складу са одредбама Закона о јавним набавкама и објављена је на Порталу јавних набавки и интернет презентацији ЈП „Путеви Србије“ – рекли су за Директно.рс из ЈП „Путеви Србије“ и послали нам линк са свог портала где се могу погледати детаљи предметне јавне набавке, одлука о додели уговора и обавештење о закљученом уговору из чега се види и основ за доделу уговора.

У тексту смо све кључне детаље изнели, међутим, за остале одговоре, на питања да ли је власник ове фирме извесни Урош Чубриловић, пријатељ министра одбране Александра Вулина и да ли је у питању иста фирма која је постављала камере на Косову – остали смо ускраћени.


Проверили смо у Агенцији за привредне регистре, власник ове фирме јесте извесни Урош Чубриловић, који се у време спорног уговора вредног скоро милион евра око постављања камера на Косову доводио у везу са министром одбране, тадашњим директором Канцеларије за КиМ Александром Вулином.