Прочитај ми чланак

Београд тражи 376 фабрика и рудника – куда плови овај брод ?

0

Будући преговарач, било да то буде Томислав Николић или Ивица Дачић, тражиће од Европске уније заштиту и располагање имовином на Космету, у коју је Србија деценијама улагала, а на списку је чак 376 објеката – фабрика, рудника, предузећа, пољопривредних добара…
 
Став од којег Србија неће одступати је да су ти објекти власништво државе, и то ће бити важан део нове стратегије са којом ће званични Београд наступити у разговорима са Бриселом и албанским властима из Приштине, сазнаје Прес у врху власти.

Разговори о имовини
Премијер Ивица Дачић најавио је да ће Влада и председник државе „обликовати националну политику према Космету“, а да би у даљем дијалогу Београда и албанске власти из Приштине поред техничких требало да се разговара и о политичким питањима.

Заокрет у разговорима најавили су председник Србије Томислав Николић и Александар Вучић, који су и европским званичницима поручили да поред Београда и албанских власти из Приштине мора пристати на уступке.

У врху власти наводе да се разматрају начини који ће Србији омогућити располагање фабрикама, рудницима и осталим објектима који су у њеном власништву.

– Реч је о 376 објеката у којима је Србија већински или стопостотни власник. На списку имовине налазе се предузећа, одмаралишта, путна и железничка инфраструктура, телефонски и ПТТ саобраћај, као и телекомуникациони и информациони системи, у које је Београд само до 1990. године уложио више од милијарду и по долара – наводе наши саговорници.

Према тим подацима, Србија је власник термоелектрана Косово А и Б, рудника угља у Обилићу и Белаћевцу, рудника олова, цинка, хрома, магнезита, као што су „Трепча“, Лепосавић, Ђаковица, Косовска Каменица…

– На списку објеката које потражује Београд су и фабрика цеви „Рамиз Садику“, фабрика радијатора из Пећи, фабрика дувана „Борис Кидрич“ из Гњилана, дрвни комбинат из Приштине… – наводе наши извори, и додају да се ова тема још разрађује у Немањиној 11.

Београдски преговарачи ће поред овог покренути питање о проблемима косовских Срба, а премијер Србије Ивица Дачић признаје да прижељкује и разговор о подели Космета.

– То би било најбрже, најбоље и најправедније решење, које је прихватљиво и за Албанце и за Србе, јер поштује њихове легитимне интересе – рекао је Дачић, истакавши да је то његов лични став.

И подела остаје тема
Председник Владе поново је нагласио да је за Србију неприхватљиво признање независности јужне српске покрајине.

– Ако је намера само у томе да седнемо заједно с највишим представницима косовске власти и тиме дамо легитимност независности, дијалог на највишем нивоу за Србију није прихватљив. Србија жели искрене разговоре о статусу Космета јер је улазак у ЕУ још далеко… Требало би наћи решење које би задржало српске националне интересе и њену европску перспективу – рекао је премијер.

(Прес)