Прочитај ми чланак

ЗИМА НАМ СТИЖЕ РАНИЈЕ? Од 28. октобра се нагло мења температура

0

ОД недеље претежно сунчано и пријатно јесење време, али уз хладна јутра.

Циклон који је у протеклим данима над југоистоком и делом средишњих простора региона доносио повремене падавине одмиче даље на исток и његов утицај данас слаби, док са запада јача гребен антициклона, саопштио је Марко Чубрило професор географије и заљубљеник у метеорологију.

Данас ће бити суво и стабилно време, а стабилизација би требао да потраје до око 21. октобра.

Јутра ће због више ведрине бити хладна, посебно до среде и већи део региона ће имати барем приземне мразеве, док ће понегде, посебно у планинским котлинама, висоравнима и дуж речних токова где се јави магле бити мраза и на 2м до око -3 степена Целзијуса. Дневни максимум у постепеном порасту.

Од данас би температура требало да се креће од 11 до 17 степени Целзијуса, а око четвртка следеће недеље између 14 и 23 степена Целзијуса. Ветар ће углавном бити слаб, прво северозападни, а затим јужни.

– Око 22. октобра тренутно оба модела симулирају типичан јесењи, хладан, фронт који би донео пролазно наоблачење са кишом, јаким северозападним ветром и захлађењем те би у ноћи ка суботи и у суботу пре подне снежна граница била на око 900мнв. Температуре би опале, те би се за наредни викенд максимуми кретали од 6 до 13 степени Целзијуса – рекао је Чубрило.

Око 25. октобра се очекује стабилизација, поново уз хладна и магловита јутра док би током дана максимум био од 12 до 18 степени Целзијуса. Тренутно оба модела после 28. октобра симулирају ново погоршање и захлађење са падавинама.

Уколико се овакве симуалције одрже, ове јесени неће бити типичног „Михољског лета“ са дужим периодом топлог и сувог времена и максимуми на копну неће прелазити 24 степена Целзијуса. Ипак у периоду од 18. до око 28. октобра би температуре уз пролазно погоршање и захлађење око 22. октобра углавном биле доста пријатне.

За сада сви параметри упућују на зиму око просека, која би могла почети мало раније него протеклих година.

Још једна врло занимљива ситуација се тиче тренутног стања поларног вртлога који у овом моменту има просечно стање за овај део године, али ЕЦМWФ и ГФС симулирају да би крајем октобра у деловима стратосфере могло доћи до раног загревања која би условило дислокацију језгра поларног врлтога према Скандинавији и западном Сибиру, што сугерише да би ово рано загревање могло бити над Канадским делом Арктика.

Уколико би се оно заиста и десило и условило иземештање и слабљење поларног врлтога овако рано у хладној сезони то би могао бити један од узрока раног почетка ниских температура током новембра.

– Опет, реч је о прогнози која је на преко 10 дана као и свака друга прогноза непоуздана, али је сигурно сигнал који треба пратити јер дугорочни модели попут ЦФСВ2 модела за почетак новембра имају општи сигнал за хладније време од посека над нашим делом Европе. Што се наредних дана тиче, пред нама је лепши део јесени, али уз хладна и магловита јутра, док је око 22. октобра могуће пролазно погоршање – објаснио је Чубрило.