Прочитај ми чланак

Метеоролози открили до када ћемо се смрзавати

0

Низ кишних дана, па онда можемо да се надамо порасту температуре. Ипак, неће бити као почетком априла. Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, у среду ће се дневна температура у Србији кретати од 6 до 11 степени. Ветар слаб и умерен северозападни, на истоку повремено и јак, а само ће још током преподнева на југоистоку земље бити умерен јужни.

Данас, 17. априла, облачно и осетно хладније, местимично са кишом и локалним пљусковима који ће на југу и југоистоку Србије бити праћени и грмљавином и локално већом количином падавина. На планинама југозападне и јужне Србије снег, најавио је РХМЗ.

И у Београду данас облачно и хладно, повремено са кишом и краткотрајним локалним пљусковима уз слаб и умерен северозападни ветар. Дневна температура биће без већег колебања и износиће око 8 степени.

До краја седмице очекују се дневне температуре мало испод или око просека за ово доба године, у већини крајева од 12 до 16 °Ц, местимично са кишом и локалним пљусковима, док ће на високим планинама југозападне и јужне Србије повремено падати снег.

Кад ће да отопли?

Према последњој прогнози Марка Чубрила, метеоролога аматера, бар до 23. априла остаје хладно, а метеоролог Владимир Ђурђевић најавио је да ћемо све до краја априла имати „температуре нормалне за ово доба године – јутарње око 5, а дневне 15-20 степени“.

– Наредних неколико дана, од среде па можда до петка, суботе, имаћемо температуре које ће чак бити мало испод очекиваних за ово доба године, а после тога, дакле од викенда па наредних 6-7 дана, температуре које су просечне, очекиване за ово доба године. Имаћемо април какав стварно треба да буде и вратићемо се у неки стандардни пролећни режим. Најављен је и снег на планинама, то је исто релативно очекивано за ово доба године, на Копаонику у априлу и треба да буде 15-ак дана са снегом“, рекао је Ђурђевић.

И метеоролог Недељко Тодоровић је за „попуштање“ хладног таласа означио 23. април.

– Тек тамо после 23. априла следи даљи пораст температуре на неке максималне вредности који степен изнад 20 – истиче метеоролог.

Месечна прогноза РХМЗ тај дан приказује као први следећи без кише у Београду, видимо да ће температура да расте, мада су очекиване временске прилике за Први мај баш разочарање.