Зграде МУП-а чува приватно обезбеђење за више новца него што добију полицајци

0

Српска полиција добила је чуваре. Зграде МУП-а почели су да обезбеђују приватници, уз образложење министра да је у питању уштеда и да ће полицајци, захваљујући том потезу, моћи да се баве пословима за које су обучени. Међутим, да ли се испод брега ваља - корупција?

Да ли Министарство унутрашњих послова чита мисли првом човеку српске полиције, или пак Небојша Стефановић најављује већ договорено? Када је министар крајем децембра изјавио како разматра увођење пилот пројекта по ком би зграде МУП-а чувало приватно обезбеђење, посао је већ био готов. Три и по недеље пре тога, потписан је уговор вредан 60 милиона динара са четири фирме, чији би радници свом предузећу доносили 490 динара по сату – знатно више од износа који за исти посао добијају полицајци.


„Отприлике, неко ко ради 23-24 дана месечно, осам сати, треба да добије 96.000 динара. Ја се сад питам где је ту уштеда? Да ли би обични полицајци у униформи, пошто знају колике су њихове плате и како је ризичан њихов посао, пристали да и за мање новца чувају објекте МУП-а“, каже Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а.

Једна од четири фирме је БПС Секјурити чија је власница Милена Вуковић, бивша државна секретарка Министарства унутрашњих послова, која је фирму основала пре три године са оснивачким капиталом од сто динара. Тада почиње вртоглави успех њене компаније – у првој години пословања имала је приход од 30 милиона динара, који је већ следеће године нарастао на готово 115 милиона. Како је открио недељник НИН, послове нису склапали само са МУП-ом, већ са бројним другим државним фирмама – од Поште до ЕПС-а.

„У последње две године, само уговори које смо ми открили за мање од 24 сата вреде бар 20-30 милиона евра. Само уговор са два јавна предузећа вреди 15-16 милиона евра, и за то су ангажована иста предузећа која сад чувају МУП. То говори да се послови добијају преко везе, да ту нису чиста посла и баш би било занимљиво чути образложење како баш те фирме, потпуно нове, без искуства успевају да добију тако важне и крупне послове“, истиче Ћулибрк.

Испред зграде полиције у Улици Кнеза Милоша већ стоји приватно обезбеђење. Један грађанин прошле недеље покушао је да их сними, али га су га нови чувари у томе спречили.

У свету није неуобичајено да државне, па чак и стратешки важне и критичне објекте чува приватно обезбеђење, наводе у Београдском центру за безбедносну политику. Међутим, запослени у тим фирмама морају да буду врхунски обучени професионаци, који су прошли детаљну анализу, што не могу да кажу за нове чуваре полицијских станица у Србији.

„Ми из овога што смо могли да видимо код нас – начин на који су људи из тог приваног обезбеђења поступали према момку који је сачинио онај видео запис можемо да закључимо да они нису баш на нивоу задатка и да не поштују све законом прописане процедуре и правила“, објашњава Предраг Петровић, програмски директор Београдског центра за безбедоносну политику.

Посебан проблем, по Петровићевом мишљењу је то што је пракса показала да фирме ангажоване за обезбеђење често манипулишу бројем запослених – односно на терен шаљу мањи број чувара од оног који је наведен у уговору, чиме стварају екстрапрофит.