ОЈАЧАЈТЕ ДЕТЕТУ ИМУНИТЕТ: Не „товите“ га шећером и тестом, већ…

0

Потребно је ограничити унос шећера, адитива и нездраве, процесуиране хране.

Како бисте дете заштитили од инфекција, не можете га држати под стакленим звоном, али му можете ојачати имунитет. Стручњаци саветују које кораке требате предузети.

1. Здрава и избалансирана исхрана

Како би дете било здраво, потребно је ограничити унос шећера, адитива и нездраве, процесуиране хране. Концентришите се на свеже поврће, воће, орашасте плодове и семенке, јаја, месо и храну која је богата витаминима и минералима.

2. Суплементи за јачање имунитета

Некад је потребно додатно ојачати имунитет деце. Најбоље је користити суплементе који су на природној бази. У широком спектру суплемената за јачање дечијег имунитета, светски педијатри, имунолози и алерголози издвојили су колострум по свом специфичном начину деловања. Уношењем колострума дете добија већ формирана антитела, која су спремна да се боре против сваке инфекције.

3. Довољно сна

У зависности од узраста, деци је потребно између 8 и 14 сати сна дневно. Уведите рутину. Деца би требало да буду у кревету до 21 сат. Ако су млађи од три-четири године, и поподневни сан им је неопходан. За правилно лучење мелатонина (хормон сна) требају спавати у мраку, а не с укљученим светлом.

4. Повишена температура

Иако многи родитељи осете панику чим топломер почне да показује да је температура повишена, треба имати у виду да је она заправо само симптом, а не узрок болести. Повишена температура је начин на који се дечији организам бори против инфекције, па лекари саветују да се детету не дају антибиотици уколико температура не прелази 38,5 степени. Повишена телесна температура неповољно делује на раст и развој микроорганизама и значи да је организам препознао проблем и укључио своје системе одбране.

5. Прање руку

Иако је примарни пут инфекције горњих респираторних путева ваздух, контактни пренос путем руку је исто јако значајан. Деца често додирују у игри једни друге, као и исте играчке и намештај. Добра хигијена прво носа и усне дупље, а потом и руку је од пресудног значаја за спречавање преласка инфекције с једног детета на друго. Растворима на бази морске воде редовно чистите дечији носић и постарајте се да пију довољно течности током дана. Неопходно је да деца редовно перу руке топлом водом и сапуном, посебно пре и након јела, као и након сваке употребе тоалета.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!