Прочитај ми чланак

ВУЛИНЕ ГДЕ СУ ПАРЕ?! Србија добила милионе од ЕУ и Кине за „систем катастрофе“!

0

Након што се десила еколошка катастрофа у Пироту пошто је исцурео отрован амонијак и има људских жртава, питање је шта се десило са системом телефонског броја 112 за случај узбуне и баш овакве ситуације. Огроман новац се слива за овај систем годинама, а и у септембру је потписан споразум са Кином која нам је донирала средства. Новац је пуне три године Србији давала и Европска унија за систем који није активиран јер га вероватно нема. А нема ни новца...

У финансирању овог пројекта учествовала је поред Кине и ЕУ. Они су дали чак милион евра од 2019-2021. за увођење система 112 у Србији у случају катастрофе, наводи се на сајту пројекта „ЕУ за ефикасан систем подршке 112 у Републици Србији“.

МУП је 28. септембра саопштио да су министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и амбасадорка Народне Републике Кине у Београду Чен Бо потписали споразум којим ће Кина донирати Србији средства за систем 112 који обједињује хитне службе.

Вулин је рекао да ће потписани споразум омогућити увођење јединственог српског броја 112 који ће, како је тада рекао, „објединити све службе које помажу људима када им је помоћ потребна, скратити брзину реаговања у тим ситуацијама, омогућити да се прецизније одреди локација са кога је позив упућен“.

Пројекат је, између осталог, предвиђао анализу и процену недостатака у области пружања услуга хитне помоћи грађанима, у домену одговора на еколошке и друге катастрофе, као и процене техничких спецификација опреме за овај систем.

Иначе, 112 је број који се позива за хитне случајеве у свим деловима Европске уније и преко њега грађани могу позвати све хитне службе – полицију, хитну помоћ или ватрогасце.

Број 112 је бесплатни европски број за хитне позиве, доступан широм Европе

Број је могуће позвати са фиксних и мобилних телефона како бисте се повезали са хитним службама: хитном помоћи, ватрогасцима или полицијом.

При позивању броја 112, позив прима оператер специјално обучен за рад на овој линији.

У зависности од организације хитних служби на националном нивоу, оператер може лично да обради ваш захтев или да позив преусмери на одговарајућу хитну службу.

Дописница портала Нова.рс која борави у Пироту каже да су грађани, уместо путем система обавештавања, информације и упозорења о томе шта се дешава добијали неизменично од родбине и пријатеља.

СМС за изборе може, за катастрофу не може

Оно што је узнемирујуће у свему овоме јесте чињеница да је за власт много важнији систем био онај путем којег позивају народ на гласање или на карантин и вакцину због ковида.

Наиме, грађанима Србије су у протеклом периоду стизали бројни СМС-ови од режима, најчешће о томе да обавезно изађу на Вучићеве изборе уз сугерисање да на референдуму о промени Устава треба заокружити ДА (као што је тражила ЕУ)!?!

У Пироту и даље ванредно стање, режимлије злокобно ћуте

Подсетимо, у Пироту је тренутно на снази ванредна ситуација због цурења амонијака из преврнутог вагона.

Данас се од режимлија огласио само министар грађевине Горан Весић који је потврдио да амонијак и даље цури (прошло 20 сати од од превртања вагона цистерне) и упозорио грађане да буду опрезни мада према његовим мерењима амонијака више нема у ваздуху (зашто онда да буду опрезни?).

Јуче је након несреће хоспитализована 51 особа са симптомима тровања амонијаком, потврђена је најмање једна смрт гушењем, а новинар из Пирота је случајно набасао на још један леш током извештавања у близини места еколошке катастрофе.

Две особе имају теже симптоме, рекли су штуро у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије, а већина пацијената је збринута у Општој болници у Пироту, док су најтежи случајеви збринути у Нишу.