Прочитај ми чланак

ЗАХАРОВА УПОЗОРАВА: Украјини прети еколошка катастрофа

0

Постоји велика вероватноћа да око 12 милиона тона радиоактивног отпада уђе у Дњепар и подземне воде, као резултат могуће ерозије бране, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Ситуација са складиштењем опасног радиоактивног отпада (РАО) у Украјини постаје застрашујућа, јер око 12 милиона тона могло би да заврши у Дњепру и подземним водама, упозорила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Тај отпад представља значајан и опасан извор загађења животне средине. Постоји велика вероватноћа да око 12 милиона тона радиоактивног отпада уђе у Дњепар и подземне воде, као резултат могуће ерозије бране једног од складишта, које се налази 800 метара од реке и њене притоке Конопљанке“, казала је Захарова, наводи се на сајту руског Министарства спољних послова.

Како је додала, „око 14 тона радиоактивне прашине се сваке године рашири по околини, укључујући пољопривредна земљишта“. 

„Кијев не издваја средства за осигурање еколошке безбедности погона Дњепарске хемијске фабрике, што би на крају могло довести до еколошке катастрофе, не само на територији земље коју контролише кијевски режим, већ и ван њених граница“, закључила је.