Прочитај ми чланак

Директор БИА и афере: Дрога у аутомобилу његовог министарства, оптужбе Беливука…

0

Канцеларија за контролу стране имовине Министарства финансија САД (ОФАЦ) увела је санкције директору Безбедносно-информативне агенције и бившем министру унутрашњих послова Србије Александру Вулину. Он је осумњичен за умешаност у међународни организовани криминал, илегалну трговину наркотицима и злоупотребу јавне функције, а ово није први пут да се актуелни директор БИА помиње у контексту криминала.

Вулин, који се налази на челу једне од најважнијих институција у Србији, обавештајне агенције, у више наврата је довођен у везу са особама из криминогене средине.

Наиме, пре неколико година појавила се вест да је рођени брат тадашњег државног секретара у Министарству за рад Александра Јаблановића, Марко, ухапшен због сумње да дилује дрогу. У тренутку привођења он је био у службеном аутомобилу министарства којим је тада руководио управо Александар Вулин, а у коме је радио Јаблановићев рођени брат.

Током истраге утврђено је да је Јаблановић купио марихуану и организовао њен превоз из Новог Пазара до Београда. Дрога је била спакована у пакете скривене у бункер у крову аутомобила „фијат пунто“ који је возио оптужени Нихат Прељић. Други оптужени Бајрам Аличковић је наводно возио испред њега и обавештавао га има ли на путу полиције.

Иначе, ухапшени Јаблановић се више пута доводио у везу с криминалним активностима. На Косову је хапшен за насиље и ношење оружја, а како је Блиц писао пре неколико година, Еулекс га има на мапи дилера.

Неколико година касније, тачније 2021. године, Вулин је поново повезиван с људима из кримогене средине. Тада се у медијима појавила његова слика у загрљају са навијачем Рада, Владимиром Ковачевићем, званим Ковач. Фотографија можда и не би изазвала толико пажње у јавности да није реч о некадашњем вођи навијача ФК Рад, који је био хапшен за нелегално ношење оружја, конкретно аутоматског пиштоља марке „шкорпион“.

Оно што је било још чудније јесте да је у том тренутку Вулин био на месту министра полиције.

Са друге стране, Ковачевић је стари знанац полиције. Он је крајем прошле године ухпшен у склопу истраге вођене против криминалне групе „Врачарци“, којој се на терет стављају ликвидације, изнуде, зеленашење.. „Врачарцима“ се на терет ставља убиство навијача Александра Халабрина, а његова мајка Мара Халабрин је од самог почетка истраге указивала да треба испитати Ковачевића.

Пре хапшења у склопу „Врачараца“, приведен је 2020. године и то након упада у једну кладионицу у Београду, у којој је пронађено скривено оружје „шкорпион“. Медији су тада писали да је управо код Ковачевића пронађен поменути аутоматски пиштољ.

Вулин се помињао и у случају криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, која је оптужена за седам ликвидација.

Миљковић и Беливук су га више пута помињали. Миљковић је изјавио и да му је деда Вулинов дугогодишњи саветник адвокат Светозар Вујачић.

Вулина је најпре поменуо Беливук, рекавши да су се састајали са њим и да је машина за млевење меса, у којој су према тврдњама тужилаштва окривљени млели жртве, накнадно донета у викендицу у Ритопеку, у којој су се ликвидације дешавале.

„Машина је три до четири пута већа од димензија врата те просторије где тужилац тврди да је она пронађена. Не може да прође кроз тај отвор и ту није пронађена него је донета. ДНК је могао да донесе било ко и да подметне. Данима су се тамо шеткали форензичари и министар Вулин се сликао. Зато тражим да суд прибави предмет познат као „убиство на шинама“, па да видите шта се тамо радило са ДНК траговима. Замислите шта се тек у овом случају ради“, рекао је Беливук.

Потом је и Миљковић изнео низ изјава, поново на рачун Вулина.

„Бункер је Вулинов, он је ту узгајао марихуану, као што је то радио у „Јовањици“. Он је напунио машину ДНК траговима. И пронађено оружје је Вулиново, па предлажемо да буде сведок и да имамо суочење овде“, рекао је Миљковић.

Засад није познато о ком се бункеру ради и да ли је реч о ономе на Партизаном стадиону, који су окривљени користили као „базу“.

Беливук је на суђењу истакао да му је Вучић одредио Вулина као „човека за везу“, али да он није хтео да сарађује јер је знао да је он, како тврди, конзумирао наркотике.

„Знам да се дрогира, видели сте и сами како пас на граници одмах скаче на њега“, рекао је.

Беливук је додао и да је дуго радио на сплавовима и да зна како изгледа особа која се дрогира.

Подсетимо, директор Безбедносно информативне агенције (БИА) и један од најближих људи председника Србије Александра Вучића стављен је на листу санкција САД због трговине дрогом и умешаности у међународни организовани криминал.