ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ У ПРЕСТОНИЦИ: реке Старе планине се бране у БЕОГРАДУ!

0

Проблем мештана села на Старој планини и Раките у бабушничкој општини преселиће се, макар на један дан, у главни град Србије.

Након неколико више мањих протеста и централног у Пироту који је окупио највећи број активиста, љубитеља природе и река из Иницијативе Одбранимо реке Старе планине одржаће конференцију за медије у четвртак у Београду на којој ће се најавити велики протест у престоници, а говориће се и актуелним дешавањима са изградњом мини-хидроелектрана на југоистоку Србије.

На конференцији, која ће се одржати у „Кући људских права и демократије“ у четвртак од 12 сати, биће речи о погубним последицама градње МХЕ, тренутним дешавањима у Ракити и даљим активностима ОРСП, а централна тема биће најава протеста у Београду који ће се одржати, како кажу из Иницијативе, највероватније после Нове године.

Александар Јовановић Ћута каже да су у току припреме за протест.

Прикључиће се активисти из Црне Траве, Власотинца, са реке Млаве, а позив је упућен свим борцима у Србији који хоће да се прикључе свеопштој борби за очување својих река. Идеја је да се органиже заједнички фронт на свим местима где су нападнуте реке. О детаљима ћемо упознати све на конференцији – каже Јовановић (на слици испод).

Поред Јовановића, о судбини планинских река говориће и Александар Панић, Десимир Стојанов и Горан Токић. Након конференције, ОРСП ће наставити своје активности у Ракити, где је тренутно епицентар борбе за очување планинских река, а о чему нису хтели да расправљају одборници на седници локалне Скупштине у Бабушници.

У суботу ћемо се опет скупити у већем броју да пружимо подршку мештанима села, организоваћемо акцију чишћења реке, док ће се у сали одржати пројекција филма Тамна сенка зелене енергије, а биће одржан и концерт амбијенталне музике – додаје Јовановић.

Подсетимо, Врховни касациони суд поништио је пресуду Управног суда у Београду од априла ове године којом је поништено решење Министарства за заштиту животне средине којим се спречава изградња хидроелектране “Паклештица” на реци Височици на Старој планини.

Активности љубитеља природе и еколошки свесних грађана повећале су се пресудом Управног суда којом је суд „стао на страну“ приватног инвеститора који планира да гради мини-електране. Европски покрет за воду пружио је подршку борби за очување река Старе планине. Један од активиста Иницијативе Александар Панић након протеста у селу Топли Дол поред Пирота рекао је да ће можда доћи време да се њихове активности радикализују.

Декани београдских факултета упутили су отворено писмо министру екологије Горану Тривану и градоначелнику Пирота Владану Васићу у коме наводе да ће изградња мини-хидроелектрана уништити вредне водне ресурсе у Србији.

Мештани села Темска и других села на Старој планини, већ 2 године воде борбу за очување својих река, а инжењер Драган Јосић је оптужио једног од вођа протеста за градњу мини-хидроцентрала. Активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, „ослободили“ су Рудињску реку, а после скоро 2 година, градоначелник Пирота је позвао борце за очување река Старе планине на састанак, који је по њиховим речима, био обичан циркус.

Александар Јовановић Ћута је у гостовању у емисији „15 минута“ рекао да је градња мини-хидроелектрана на Старој планини злочин над природом и људима, док су грађани сакупљали потписе за Унеско петицију. Министар екологије Горан Триван у изјави за Инсајдер рекао је да се неће помирити са градњом хидроелектрана у заштићеним подручјима.

Мештани села Старе планине, али и звоначког краја месецима протестују против изградње малих хидроелектрана на заштићеним подручјима, а Александар Јовановић, који је један од најгласнијих бораца за очување природе у овом крају, одбио је да у име Савеза месних заједница прими захвалницу Министарства екологије, поводом дана заштите животне средине.

Савез месних заједница Старе планине се већ годину дана активно бори против градње малих хидроелектрана на Старој планини, а тек недавно је реаговао министар заштите животне средине Горан Триван, који је рекао да би градњи требало да се стане на пут, јер то нарушава нетакнуту природу. Јовановић је свој проблем изнео и председнику Србије Александру Вучићу приликом његове посете Пироту.