Прочитај ми чланак

Увоз половног аутомобила: Корак по корак

0

С обзиром на то да се увозом и продајом махом баве правна лица, односно приватне фирме, „обичном човеку“ је потпуно непознато како заправо изгледа процедура увоза половњака, пишу половни аутомобили.

Зато смо одлучили да вам приближимо саму процедуру и објаснимо шта је све неопходно од документације, како изгледа процес царињења, колики је износ пореза, као и услове за неке од држава из којих се највише увозе аутомобили, као што су Немачка, Француска Италија…


Због великог броја информација, овај специјал смо поделили у три целине. У првој се бавимо неопходном папирологијом. Која документа су потребна за увоз половњака?

За почетак, препоручујемо да пре одласка у иностранство или поручивања аутомобила контактирате неког шпедитера, који ће вам помоћи да ставите на папир све пратеће трошкове. У супротном, аутомобил вас на крају може коштати знатно више због неке ситнице коју нисте знали.

Шпедитер ће вам дати процену царине, пореза и осталих трошкова на основу података о возилу или ће вас бар упутити на оквирне трошкове уколико кренете у иностранство „на слепо”, а објасниће вам и детаље везане за разна пратећа документа специфична за поједине земље. Добар шпедитер може да направи велику разлику.

Да одмах разјаснимо – шпедитер се бави “папирологијом”. Он не довози кола на камиону, мада многе шпедиције имају у понуди и услугу довоза возила из иностранства у сарадњи са превозничким кућама.

Притом, постоје две врсте шпедитера. Царињење возила се врши у некој од унутрашњих царинарница, и за тај поступак вам треба шпедитер који то ради, али код самог уласка у земљу граничну пријаву вам прави нека од граничних шпедиција, и тек са граничном пријавом се јављате вашем шпедитеру у унутрашњој шпедицији.

Документа неопходна за увоз разликују се од земље до земље. Генерално, обавезно је да имате:

1) купопродајни уговор – оверен код нотара, уколико сте купили возило од физичког лица.

2) рачун – уколико сте га купили од правног лица (аутоплац, лизинг кућа, итд.). Рачун добијен од правног лица не мора да се оверава код нотара.

3) извозну декларацију – куповином од правног лица можете да добијете повраћај пореза, а тада је неопходно да вам на страној царини издају извозну декларацију, односно ЕX-папир (њега такође морате да оверите код страних цариника приликом напуштања ЕУ).

Поједини ауто плацеви могу да вам изађу у сусрет и помогну у процедури, али еx-папир може да изда искључиво царина. Када продавцу доставите доказ да је аутомобил извезен из ЕУ, новац од пореза вам се враћа, на начин договорен са продавцем.

Поједини продавци захтевају и потврду иступа. Она се вади на истој царинарници где је издат и ЕX папир. Може да се затражи и добије е-маилом. Уколико је ЕX папир направљен у месту продавца, онда он сам извади потврду иступа.

4) ЕУР1 образац – овај документ је практично доказ да је аутомобил произведен у Европској унији, а на основу којег се користи ССП који је Србија склопила са ЕУ (ССП је међународни уговор, који је ступио на снагу 1. септембра 2013. године, чиме је Србија добила статус државе придружене Европској унији), да се не би плаћала царина приликом увоза у Србију.

Од пре пар година све европске царине, да би издале, односно овериле ЕУ преференцијално порекло возила, захтевају да им се достави потврда произвођача о преференцијалном пореклу, тзв. ”лиферант”.

Проблем је у томе што су произвођачи и њихови овлашћени представници због великог броја захтева за издавањем лифераната престали у потпуности да их издају, осим за нова возила.

Поједине царине прихватају и друге доказе о пореклу. У томе вам опет могу помоћи шпедитери, који су информисани на којим ЕУ царинама и са којом документацијом је могуће добити ЕУР1. Због тога се већина увозника радије опредељује да увоз раде преко посредничких фирми у земљама ЕУ које им обезбеђују потребну документацију. Опет су шпедитери ти који су веза између увозника и посредничке фирме.

За возила купљена од правног лица, а којима је вредност на фактури изражена испод 6.000 €, продавац може издати изјаву на фактури која замењује ЕУР1 образац. Да би изјава била прихваћена од стране српске царине, услов је да буде сачињена у тачно прописаној форми, да цена на фактури не прелази 6.000 €, као и да процењена вредност возила по каталогу АМСС не прелази 10.000 €.

Постоји и трећи основ ослобађања од плаћања царине, а то је тзв. “ауторизација”. Она је практично истоветна изјава на фактури, са том разликом што је издаје овлашћени продавац који има свој број ауторизације који уписује у фусноту изјаве, те се таква изјава прихвата и за вредности веће од 6.000 €.

ВАЖНО!

Не може свако возило произведено у ЕУ да добије неки од горе наведених доказа о преференцијалном пореклу и буде ослобођено од плаћања царине. За возила која се увозе (имају саобраћајну) из земаља које нису чланице ЕУ, без обзира на земљу производње, плаћа се пуна стопа царине и пореза.

У последње време због актуелне ситуације чест је случај да се царине возила руских и украјинских грађана, и на сва та возила се плаћа царина.

Међутим, од овог правила су изузета возила која долазе из земаља које имају склопљен уговор о бесцаринској трговини са ЕУ, идентичан оном који има Србија кроз ССП. Ту спадају све балканске земље које нису чланице ЕУ, затим Швајцарска, Норвешка и Исланд. Та врста повластице на посредан начин се назива кумулативним преференцијалним пореклом.

Напомињемо да правило кумулације не важи за возила из Велике Британије. Од дана иступања из ЕУ Велика Британија губи право на преференцијалне повластице у Србији. Иако Британија има склопљен уговор са ЕУ о бесцаринској трговини, он је искључиво билатералан, и не односи се ни на једну другу земљу, те се не може применити правило кумулације.

5) ЦОЦ документ – (енглески ЦОЦ – Цертифицате оф Цонформитy, немачки – Убереинстиммунгсбесцхеинигунг) – у овом документу су наведене све битне техничке карактеристике аутомобила, на основу којих може да се потврди да испуњава одређени стандард.

Уколико га продавац нема, што је најчешће случај (мада све зависи од старости возила и земље), можете га узети од представника произвођача, дилера или агенција специјализованих за издавање овог документа.

Није неопходан за сам увоз, али може да помогне када будете возили аутомобил на испитивање (о томе више у наредним текстовима). Такође, поједине ЕУ царине га прихватају уместо лиферанта као доказ ЕУ преференцијалног порекла возила код издавања ЕУ1 обрасца. Наставак следи

Настављамо да се бавимо овом темом. Ускоро очекујте још два текста о процедури увоза половњака.

Саговорник нам је био Драган Теодосијевић из шпедитерске агенције www.don-sped.rs, на чијем сајту постоји и калкулатор трошкова царињења возила – упишете податке и бесплатно добијате трошкове увоза аутомобила.