Прочитај ми чланак

У духу традиције са “Диванханом” на Краљевом тргу

0

Публика на Краљевом тргу, у оквиру ''Златиборског културног лета'', у среду 11.августа, могла је да ужива у лепим севдалинкама у извођењу босанскохерцеговачке групе ''Диванхана''. Звуци севдаха ширили су се међу боровима, пажњу су привлачили вокал Шејле Гргић и свирка осталих чланова овог састава.

Бенд „Диванхана“ почастио је златиборску публику једним новим програмом,а уједно и представио нову чланицу Шејлу Гргић. Неке од песама које је бенд извео и које су одушевиле, а уједно се налазе на поменутом албуму, су „Звијезда тјера мјесеца“, „Ој Сафете,Сајо,Сарајлијо“, „Да сам птица“ и друге. Публика је пратила песме “Диванхане“, певајући са извођачима и награђујући их аплаузом.

“Диванхана“ је босанскохерцеговачки севдах бенд који изводи традиционалну музику у новим аранжманима који су настали уз утицај џез, поп и класичне музике 20. века. Намера бенда је неговање и презентовање не само урбане традиционалне музике Босне и Херцеговине, већ и традиционалне музике земаља Балкана, са посебним освртом на севдалинке. Бенд је почетком 2009. године основала група младих студената Музичке академије у Сарајеву. Дебитантски албум “Дерт” снимили су у фебруару 2011. године у Немачкој, а недуго након тога развијају концертну активност учествујући на бројним фестивалима (у Грчкој, Шведској, Немачкој, Чешкој и Турској). Затим објављују нове албуме, у духу традиције, а наступају на концертима у Сарајеву, Тузли, Београду и широм Европе. Остварују и пројекат са Амбасадом САД у коме су први пут спојени музика са Бродвеја и севдах.

“Диванхану“ чине Шејла Гргић (вокал), Невен Туњић (клавир), Неџад Мушовић (хармоника), Азур Хајдаревић (бас-гитара), Лариса Лејла Дроце (виолина) и Ирфан Тахировић (удараљке).