Прочитај ми чланак

Становништво Србије за годину дана смањило се за 55.000 људи

0

Нема трајних решења којима би се стопа рађања деце повећала, поручено је данас са скупа организованог у Београду од стране Популационог фонда Уједињених нација, а поводом Светског дана становништва.

Министар за бригу о породици и демографији Ратко Дмитровић рекао је да су најновији подаци истраживања које је спровео Републички завод за статистику о броју становника у Србији забрињавајући, као и да је у протеклој години број људи смањен за 55.000.

Фото: Н. С.

„Сматрам да новац као средство подстицања рађања није битан, то је питање свести, нама деца више нису нажалост највеће богатство, изгубили смо породицу као култ”, рекао је Дмитровић на скупу посвећеном Светском дану становништва, преноси Танјуг.

Он је указао на податак да је у Србији у 2020. години засновано 10.000 бракова мање него у претходној години и додао да је на ту статистику највише утицала корона као и то што се све више људи одлучује да нема децу.

Према његовим речима не постоји начин да се стимулише стопа рађања, то је питање слободног избора жене, која има право да одлучи да ли ће и колико деце да роди.

Директор Популационог фонда Уједињених нација за Србију Џон Кенеди Мосоти у свом обраћању путем видео линка рекао је на скупу да ће пандемија вируса корона оставити озбиљне последице на одлуке младих када је реч о стварању породице.

„Посебно ће оставити последице на жене које потичу из сиромашнијих крајева и које немају адекватну подршку од институција система”, рекао је Мосоти.

Посебна саветница председнице Владе за „Агенду 2030” Славица Ђукић Дејановић рекла је да су за тему Светског дана становништва важна питања као што су планирање породице, родна равноправност, сиромаштво и здравље становништва

Светски дан становништва обележава се 11. јула од 1987. године када је светска популација достигла број од пет милијарди становника.