Прочитај ми чланак

Детаљно објашњење појаса Газе – Демографија, инфраструктура, градови и зоне

0

Недавни напади Хамаса на Израел поставили су појас Газе чврсто у центар пажње глобалног циклуса вести.

Док је сукоб у том делу света темељно покривен у насловима и вестима, основнијим чињеницама о Гази се придаје мање пажње.


Овом инфографиком, Ник Ротли из Visual Capitalista попуњава неке од тих празнина, укључујући демографију, инфраструктуру и још много тога.

У наставку наводимо три кључне чињенице које треба знати о Појасу Газе и људима који тамо живе:

1. Газа има младу популацију и све је већа гужва

Газа има високу стопу фертилитета (3,9), и као резултат тога, скоро половина људи који тамо живе су деца. Велики део ове популације која брзо расте живи у препуним градовима и камповима који су нека од најгушће насељених подручја на свету.

Већину људи у Појасу Газе УН званично сматрају избеглицама. Током много деценија, избеглички кампови су постали стална насеља, стапајући се са околним урбаним подручјима. Више од 80% становништва ослања се на међународну помоћ за основне услуге и издржавање.

У погледу религије, Газа је веома уједначена. 99% становништва су сунитски муслимани. Ово је слично Египту и другим северноафричким нацијама.

2. Територија је строго контролисана

Израел спроводи копнену, ваздушну и морску блокаду од 2007. године, када је Хамас преузео контролу над појасом Газе, а израелски безбедносни кабинет означио је регион као „непријатељски ентитет“. Копнена граница Појаса Газе је снажно утврђена и састоји се од ограде са двоструком жицом и бетонских баријера. Ове границе прате „зелену линију“, демаркацију постављену након завршетка арапско-израелског рата. Унутар границе територије постоји и тампон зона од 100-300 метара где је приступ ограничен.

Постоје два гранична прелаза – један према Египту на југу и један према Израелу на северу – преко којих може да пређе ограничен број цивила. Током година, гранични прелази на источној страни територије су затворени. У доњем углу територије налази се додатни велики прелаз који служи као контролни пункт за робу која улази из Египта.

Ваздушни простор региона контролише Израел. Чак је и његов електромагнетни простор ограничен, што значи да се многи Палестинци ослањају на 2Г и 3Г.

3. Инфраструктура је неуједначена

Вишегодишњи сукоби и недовољно улагања оставили су инфраструктуру у рушевинама у великом делу Појаса Газе.

На пример, постоји само једна дизел електрана која опслужује цео регион. Електрични водови долазе у Газу из суседног Израела, али чак и у периодима без сукоба, регион има велики дефицит електричне енергије.

Газа приступа слаткој води преко обалног водоносног слоја – подземног водоснабдевања који се смањује због прекомерне екстракције – и из постројења за десалинизацију. Напори међународне помоћи побољшавају ситуацију, али инфраструктура је и даље оштећена занемаривањем и повременим ваздушним нападима.

Инфраструктура за пречишћавање воде се полако побољшавала захваљујући страној помоћи, а мање сирове канализације сада улази у Средоземно море. Овај напор чишћења помогао је да се створи више могућности за рекреацију дуж плажа на територији.