РАТНИ АВИОНИ И ХЕЛИКОПТЕРИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ надлећу Ниш и југ Србије

0

У оквиру редовне летачке обуке, ваздухоплови Војске Србије ће од данас надлетати подручје Ниша и југа Србије, саопштило је Министарство одбране.

Надлетање у оквиру летачке обуке на овом подручју спроводиће се до 10. августа, наводи се у саопштењу.

 ТЕНКИСТИ У ПОЛУФИНАЛУ

Српски тенкисти надметаће се у полуфиналу Тенковског биатлона, који се одржава у склопу Међународних војних игара на полигону Алабино поред Москвe, раме уз раме са тенковским силама попут Русије, Кине, Белорусије, Индије и Азербејџана.

У последњој, трећој квалификационој трци, која нам је данас отворила пут у полуфинале, учествовала је посада у саставу: командир тенка потпоручник Душан Стеванчев, нишанџија десетар Бранислав Грумић и возач десетар Небојша Максимовић.
 
Након пласмана, руководилац екипе Војске Србије потпуковник Саша Стојиљковић је изјавио да су сигурна вожња и врло добро гађање довели српске тенскисте до очекиваног резултата.
 
– Знамо да нас сви наши тенкисти, али и сви припадници Војске Србије помно прате и очекују од нас да их достојно представимо. У име екипе обећавам да ће сви дати све од себе како би оправдали поверење које нам је указано и да ће се потрудити да на достојанствен начин у полуфиналу представимо Војску Србије и нашу земљу, нагласио је потпуковник Стојиљковић.
 
У полуфинале се пласирало најбољих 12, од укупно 22 земље које су имале своје посаде у тенковском биатлону, рачунајући остварено укупно време из све три квалификационе индивидуалне трке. Укупно најбољи резултат уочи полуфиналне трке има екипа Руске Федерације, испред екипа Кине и Белорусије.
 
Полуфинална трка, у којој ће наступити тенкисти Војске Србије, заједно са Белорусијом, Казахстаном и Индијом, је по распореду у четвртак, 9. августа. За разлику од квалификација, у полуфиналу у једној трци наступају једна за другом – у штафети, све три тенковске посаде сваке земље.
 
У финале, које је на програму у суботу, 11. августа, пласираће се четири екипе које остваре најбоље време у полуфиналним тркама. Време остварено у квалификацијама неће се рачунати.
 
Јучерашњи такмичарски дан пратили су и изасланик одбране Републике Србије у Руској Федерацији пуковник Будимир Гајић и његов заменик потпуковник Јовица Босанчић, који су српским тенкистима пренели честитке министра одбране Александра Вулина и пожелели срећу у даљем такмичењу.
 
Успеси српских војних спортиста забележени су и другим дисциплинама. На такмичењима у стоном тенису и надвлачењу конопца, наши представници су остварили друго, а у дизању тегова четврто место.
 
У надвлачењу конопца центиметри су одлучили победника. Систем надметања је био свако са сваким, на две победе. Спортисти Србије су побеђивали  са по 2:0 Кину, Русију и Пакистан. У одлулујућем мечу за прво место, центиметри су одлучили победника. Коначан скор је Белорусија прва, Србија друга и Русија трећа.
 
У дисциплини Инжињеријска формула, српски „инжињерци“ су заузели треће место, иза Русије на првом и Кине и Белорусије које деле друго место.

Штанд Републике Србије, постављен у Дому пријатељства, у непосредној близини такмичарског полигона, такође изазива велико интересовање посетилаца Међународних војних игара и Тенковског биатлона. Грађани Русије као и други гости из света, који у великом броју и са пажњом прате Тенковски биатлон, са занимањем разгледају поставку и сувенире.
 
Изложбени простор је конципиран тако да одражава културно-историјске знаменитости наше земље. Посебну пажњу гости штанда посвећују представљеној литератури, а посебно насловима на руском језику који обрађују заједничке теме, блискост и вредности које деле наша два народа. У Дому пријатељства, на излозби је са својим поставкама присутна већина земаља учесница игара.