Прочитај ми чланак

Познати спортиста пријавио насиље у школи: „Наставник терао ђаке да гласају…“

0

Милан Јовановић, познатији као Стронгмен, пријавио је случај менталног злостављања над својим сином, учеником петог разреда ОШ "Свети Сава" у Нишу. Како је образложио за Телеграф.рс, његов син Василије трпео је малтретирање од стране наставника историје, Ж.Д. (пуно име и презиме познато редакцији), а Јовановић је због тога поднео и писану пријаву, након чега је инспекција ушла у ову установу и тренутно се обављају разговори са ђацима, као и са његовим сином.

Јовановић је навео да је све почело након што су се два масакра догодила у Србији, јер није хтео да његово дете преживљава стрес и иде у школу.

Foto: Youtube

– Схватио сам да је боље да дете не иде у школу јер је психоза пробуђена у многим људима који су били психички лабилни. Он није ишао у школу 7 дана, а наставник Ж.Д. покренуо је кампању међу ђацима, где их је питао да гласају да ли Василије треба да се избаци из школе. Прво нико од деце није дигао руку да гласа за то, па их је он терао. Мој син уопште није проблематичан, чак је и врло мирно дете – почиње Јовановић своју причу.

Како даље наводи, након овог инцидента није хтео да реагује, иако је одлучио да се распита о томе какав је Ж.Д. према другим ђацима. С обзиром на то да има још двоје старије деце, која су, такође, слушала наставу код овог наставника, обратио се прво њима, а они су одмах потврдили да ситуација ни у њихово време није била најсјајнија.

Ипак, недуго након првог инцидента долази и до следећег, и то када је наставник одлучио да, како тврди Јовановић, натера остатак разреда да аплаудирају Василију док се враћао из тоалета и глуме животињске звукве.

– Пред крај часа Василије је питао да ли може да оде то тоалета, а наставник је одобрио. Када се враћао из тоалета, човек је натерао децу да му аплаудирају и да опонашају, ако сам добро запамтио, мајмуне и гестикулирају према мом сину. Василију је тада већ било веома непријатно – прича наш саговорник.

Након ове, одмах је уследила нова непријатна ситуација и то пред крај истог часа. Овога пута, наставник је довео у питање дечаково знање.

– Мој Василије обожава географију и историју. Зна да наброји све земље, а када му погледам Јутјуб видим да стално гледа клипове о историји. Чак често и дели са мном занимљивости о животима владара. Неколико минута пред крај часа наставник је Василију рекао: „Хајде, пошто си много паметан и повлашћен да одговараш“. Према речима мог сина, прво и друго питање је знао, а треће питање је добио у тренутку када се огласило звоно за крај часа. Василије га је питао да понови питање, а Ж.Д. је на то рекао: „Не знаш ти ништа“ и дао му не сећа се тачно двојку или јединицу. Син га је поново питао да понови питање јер га није чуо, а наставник му се обратио дрским и ниподаштавајућим тоном – објашњава Јовановић.

Све време док се то догађало Милан није покретао поступак, чекао је и мислио да ће се ситуација можда смирити, те није хтео да ствара панику. Међутим, четворица Василијевих другова из клупе, приметила су начин на који се наставник опходи према њему, те су након поменутог часа заједно са њим отишли код директорке да пријаве догађај.

Након разговора са једним пријатељем, Милан одлучује да стане у одбрану свог детета.

– Питао ме је: „За шта ћеш се борити ако не за своје дете“, и та реченица је била окидач у мојој глави. Друга ситуација која ме је такође алармирала јесте и прича коју сам чуо од познаника, чије дете је такође малтретирано. Дечак је веома болестан и сви су му изашли у сусрет са онлајн предавањима, осим Ж.Д. Чак је причао и да не верује да је болестан. Након тога организовали смо састанак са директорком школе која је била веома разумна и кооперативна. Јуче сам био у школи где сам затекао просветну инспекцију – закључује Јовановић за наш портал.

Он је додао и да постоје назнаке да ће поменути наставник организовати штрајк 29. маја.

Директорка: Наставник већ суспендован

Његово сведочење потврђује и директорка ове школе, Санела Тарана, која каже да је наставник Ж.Д. суспендован још пре Јовановићевог доласка у школу, али због другог инцидента са другим дететом. Додаје да постоје сазнања о малтретирању Василија и да се по причи друге деце може наслутити да су тврдње истините, али се ипак чека званичан став инспекције.

– Започели смо процедуру испитивања друге деце, као и малог Василија. Тренутно немам званичне податке и доказе како бих оптужила наставника Ж.Д. за овај случај, али сведочења већине деце говоре да су проблеми постојали. Што више људи потврди причу, веће су шансе да се тако нешто и догодило. Битно је да је мали Василије добро, прати се његово стање и комуницира са разредним старешином сваки дан. Господин Јовановић је поднео писану жалбу, али других званичних пријава нисмо имали – тврди она за Телеграф.рс.