Прочитај ми чланак

Половни аутомобили прошле године поскупели 20 одсто – могу ли цене ове године…

0

Просечне цене половних аутомобила у Србији порасле су прошле године за 19 одсто. Петар Величковић са сајта "Половни аутомобили" каже за РТС да су информације које долазе из Европе охрабрујуће, као и да можемо да се надамо да би цене половњака могле да се смире и код нас. Ипак, трговци нису толико оптимистични и очекују нова поскупљења.

Да ли је реално очекивати да ће се раст цена половних аутомобила коначно зауставити наредних месеци и шта о томе мисле купци и продавци, открива традиционална годишња анализа сајта Половни аутомобили. Истраживање је обухватило продајне резултате у 2023. години, кретање цена половних возила, као и анкету о ставовима и прогнозама стања на тржишту.

Цене половњака су расле из месеца у месец прошле године – у јануару 2023. просечна цена била је око 8.500 евра, али је већ у децембру достигла близу 10.000 евра.

Раст цена половних аутомобила бележи се преко две године, наводи Величковић. Када погледамо јануар 2021. године са 6.018 евра, сада смо стигли на готово 10.000 евра.

„И видимо да заправо цене расту из месеца у месец већ преко две године. Дакле, од јула 2021. године континуирано“, додаје Величковић, пише РТС.

Обично се каже да је узрок поскупљења у глобалним дешавањима и то вероватно јесте највећи удео, али постоје и други фактори који утичу на раст цена половњака.

„Имамо ту неку нестабилност, отварање неких ратних сукоба, поскупљења аутомобила и у европским државама из којих увозимо аутомобиле. Али имамо и неке, да их тако назовемо, домаће факторе. Пре свега ту мислим на поскупљење трошкова самог увоза аутомобила. Обавезна хомологација, тачније испитивање возила је крајем септембра прошле године поскупело за 70 одсто. Држава сада наплаћује приликом самог увоза еко таксу. Аутомобили су данас тешки тону до две тоне. То кошта преко 12 динара по килограму. И ми тако долазимо до рачунице да су трошкови увоза порасли најмање 200 евра“, додаје Величковић.

Ако томе додамо и трошкове транспорта, рецимо ако се увози аутомобил из неке скандинавске земље или неке дуже дестинације, тај износ је често и већи, указује Величковић.

„Тако да је то сигурно један од фактора који је утицао да цене расту. И то је потврдила и наша анкета коју смо радили са трговцима аутомобила у Србији. Преко 40 одсто њих је управо то навело – повећене трошкове као главни изазов са којим су се суочавали у 2023“, истиче Величковић.

Може ли се очекивати да у 2024. цене крену у рикверц

На питање шта се може очекивати у 2024. години и могу ли се возачи надати мањим ценама, Величковић каже да је питање у којој мери је то могуће код нас, али да су информације које долазе из Европе охрабрујуће.

„Један велики европски огласник је недавно урадио баш озбиљно истраживања са преко 9.000 трговаца половних аутомобила и то из више европских земаља. У најкраћем, резултати тог истраживања су показали да велики број њих заиста очекује пад цене половњака у Европи у 2024. години. И то импозантни су резултати са највећих тржишта као што је Италија, Немачка, Француска, Холандија. Уколико би то потрајало и уколико не би дошло до неких нових непредвиђених околности, реално да и ми имамо право да се надамо да би могле једног тренутка цене да се смире код нас“, наводи Величковић.

Наглашава да је и код нас приметно да тренд раста цена успорава.

„Ако се вратимо годину дана уназад, па гледамо 2022. на 2021. тада је раст цена био 25 одсто. У 2023. је он био 19 одсто. Дакле, постоје неке назнаке. Међутим, морамо да будемо умерено оптимистични“, наводи Величковић.

Поред тога, додаје, имамо још један битан фактор, а то су домаће околности унутар граница наше земље.

„Имамо најаве потенцијалне, више пута се о томе причало последњих пар месеци, није искључено да ће то десити и ове године, дакле забрану увоза старих половњака, норми еуро 3, еуро 4. Ако на то додамо могућност увоза половних аутомобила из Америке, што је омогућено изменама Закона о безбедности и саобраћаја, треба да се усвоје неки подзаконски акти да би то било и у пракси, па најаву субвенција за куповину новијих половњака, све су то неки фактори где ми морамо временом да видимо како ће се то одразити на цене половњака – да ли ће поскупити ти половни аутомобили који су нешто млађе генерације, еуро 5 и еуро 6 норми, јер ћемо у једном тренутку само њих моћи да увозимо и да ли ће порасти цене тих половњака који су старији, али су већ регистровани у Србији“, указује Величковић.

Шта кажу купци и трговци – каква су очекивања у овој години

За разлику од европских трговаца аутомобила, наши трговци нису претерано оптимистични и 50 одсто њих верује да ће у 2024. години доћи до новог раста цена. Неки мисле да ће то поскупљење бити до 10 одсто, а има одређен број испитаника који кажу од 10 до 30 одсто.

Када је реч о расположењу купаца да у овој години пазаре аутомобил, чак 60 одсто испитаника од њих 6.000 рекло је да очекује да ће купити аутомобил у овој години.

“Што се тиче 2023. имали смо ту мало другачију ситуацију где је велики број њих рекао да ће да одустане привремено од куповине аутомобила, да види шта ће се десити на европском тржишту. Да ли ће доћи до пада инфлације или да ли ћу ја имати довољно новца да купим аутомобил. А одређени број њих је сасвим природно рекао сачекаћу, али уколико се појави неки добар аутомобил на тржишту, нећу оклевати и ући ћу куповину“, рекао је Величковић.

Говорећи о томе колико је реално да ових 60 одсто купаца истраје у својој одлуци и пазари аутомобил, Величковић објашњава да је суштинска ствар да не дође до неких нових турбуленција, да не дође до скока инфлације, да ове промене које ће се код нас десити имају добар одзив код купаца и да не дође до неког великог померања цена.

“Ја заиста верујем да се то неће десити, али морамо да сачекамо да прође довољан број месеци и да видимо како ће се кретати цена ове године”, рекао је Величковић.

Када су у питању они који су рекли да не желе да купе аутомобил, њих око 15 одсто, Величковић каже да куповна моћ наших купаца није претерано висока и то су показивале и неке раније анкете.

“Највећи број испитаника је спреман да да од 3.000 до 10.000 евра за полован ауто. И када узмем у обзир ту чињеницу да не можемо пуно да платимо и куповина аутомобила је реално инвестиција, било новог било половног, можда и највећа после куповине некретнине, потпуно је логично да људи хоће да виде да је тај новац који уложе у правом тренутку и једноставно то је доношење једне рационалне одлуке”, наглашава Величковић.

За крај, Величковић открива и да ли је сада право време за куповину аутомобила.

“Не постоји црно-бело стање. Уколико је неком заиста потребан аутомобил, сигуран сам да на огласима може да пронађе неки примерак који ће одговарати његовом ценовном рангу, његовим планирањима и његовим потребама. Дакле, уколико вам је потребан аутомобил, посветите мало времена, истражујте. Сигуран сам да ћете на крају купити одговарајући аутомобил, јер понуда аутомобила има, нарочито када је реч о половним возилима”, закључио је Величковић.