Прочитај ми чланак

ПОБУНА РОБИЈАША: Корона ушла у КПЗ Ниш

0

Удружење за ресоцијализацију осуђених лица "Нови почетак" огласило се данас саопштењем у коме тврде да су у последњих неколико дана добили информације од особа које се налазе на издржавању казни у казнено-поправним установама у Србији, да је епидемијска ситуација веома лоша због пандемије коронавируса као и да су затвореницима ускраћена нека права. Такође, ово удружење наводи и да добијају позиве чланова породица осуђеника који су забринути за њихво здравље и да је тренутно најтежа ситуација у КПЗ Ниш, где је, како се тврди, 20 осуђеника оболело од коронавируса.

“Само у протекла два дана добили смо на десетине позива осуђених лица, као и чланова њихових забринутих породица – родитеља, супружника и деце, али би посебно издвојили КПЗ Ниш, у коме је до сада најмање 20 затвореника позитивно на вирус Ковид 19, а да Управа затвора не предузима готово ниста да спречи ширење заразе. Наиме, иако је велики број затвореника имао симптоме ове болести, чекало се више од недељу дана да уопште буду тестирани, И тек јуче је одвојена једна просторија у Б4 блоку, соба 22, у коју су смештени они којима је тест показао да су позитивни на Ковид19, а која је потпуно неадекватна за збрињавање и лечење особа заражених вирусом”, тврди ово удружење у свом саопштењу и подесећа да су они већ слали раније саопштења, у коме су навели да затвори у Србији нису опремљени ми материјално ни кадровски, за збирњавање болесника оболелих од коронавируса.

“Ниједан затвореник у КПЗ Ниш никада није добио ништа од заштитних средстава – маску, рукавице, дезинфекционо средство, тако да се тренутна ситуација може назвати потпуно хаотичом, и веома опасном по здравље затвореника”, тврде они и наводе да им се обратио осуђеник коме у саопштењу наводе инцијале Д.В. који је овом удружењу потврдио да “лица која су стављена у изолацију не добијају никакву негу нити помоћ од стране медицинског и другог особља, да им није дато ништа од лекова”.

Удуржење “Нови почетак” позивајући се на тај исти извор, тврди да је ” најмање један од затвореника завршио на респиратору и преминуо”?!

Ово удружење наводи и да су телефоном разговарали са Љубишом Тајићем, начелником Службе за третман у КПЗ Ниш, који је према њиховим речима негирао постојање вируса у затвору. А пошто је ово удружење изразило захтев да би послали помоћ особама у изолацији у виду антибиотика, антипиретика, маски и рукавица и да су упућени на Управу затвора и дректора Управе за извршење кривичних од којих би требало да затраже и добију одобрење да се ова пошиљка достави, кажу они.

“Напомињемо такође, да је наша Иницијатива за доношење Закона о амнестији била усмерена управо у правцу растерећивања пренатрпаних српских затвора, и спречавања ширење пандемије, с обзиром на чињеницу да затвореници имају веома ограничене могућности за лечење”.

Поводом ових навода Удружења “Нови почетак”, Нова.рс обратила се Управи за извршење кривичних санкција.

Управа: Нема преминулих ни хоспитализованих осуђеника, само 5 оболело

“У КПЗ у Нишу је у овом тренутку пет лица инфицирано вирусом корона. Сви се добро осећају, немају изражене симптоме и истог трена кад су пријавили да осећају малаксалост тестирани су и изоловани од других лица у складу са мерама превенције које су на снази од 11. марта. Тако д, нису тачне тврдње да им није благовремено пружена медицинска помоћ. Напротив, у складу са мерама превенције у оваквим случајевима се лица одмах изолују и стављају под појачани медицински надзор и то је и овде био случај. Ниједно лице није хоспитализовано, нити се на налази на респиратору, као и да ниједно лице није преминуло и жалимо што било ко ситуацију са короном злоупотребљава на овакав начин, пласирајући непроверене информације које могу да изазову узнемирење јавности”, каже се у саопштењу Управе за извршење кривичних санкција.

Такође, Управа за извршење кривичних санкција наглашава и да су павиљони у овом заводу физички одвојени једни од других и да осуђеници одвојено одлазе у шетње, на спортске активности…

“Захваљујући мерама превенције које су почеле са применом још 11. марта, пре проглашења ванредног стања, интензивно се ради на очувању здравља притвореника и осуђеника у свим заводима”, додаје Управа за извршење заводских санкција у свом одговору.

Управа још једном подсећа да су од 11. марта сва новопримљена лица у заводима у издвојена у мањим собама, у периоду од две недеље и то под појачаним здравственим надзором и да они у том периоду они немају контакт са лицима која се већ налазе у заводу, као и да се у складу са Законом о извршењу кривичних санкција, сва лица која долазе у притвор или ступају на издржавање казне пролазе лекарски преглед мери им се температура и утврђује се да ли лице има и знаке респираторне инфекције (повишену температуру, кашаљ, кијање отежано дисање, бол у гуши). Уколико лице има неки од ових симптома, биће одмах смештено у одвојену собу од других лица. У том случају ће одмах бити контактирана епидемиолошка служба Завода за здравствену заштиту здравља уместима матичне установе. Посете лицима лишеним слободе у казнено- поправним установама у Србији поново су дозвољене 12. маја уз стриктну примену заштитних мера. Обавезно се мери температура лицима која долазе у посету пре уласка у установу, пролазак кроз дезо баријере, дезинфекција руку и обавезно коришћење заштитних маски и рукавица. Током посете се поштује препоручена дистанца и није дозвољен непосредан физички контакт између саговорника. Посете адвоката од 12. маја у свим заводима могу да се реализују у складу са законом без икаквих додатних ограничења и уз стриктне примене мера безбедности. Спроводи лица лишених слободе се такође обављају уз мере заштите што значи да припадници Службе обезбеђења и лица лишена слободе користе заштитну опрему коју приликом повратка у установу на безбедан начин скидају, а пре уласка у установу пролазе дезо баријеру и обављају дезинфекцију руку.

Ванзаводска права и погодности (слободан излазак у град, посете породици и сродницима за викенд и празницима, наградно одсуство из завода до 7 дана у току године, коришћење годишњег одмора изван завода…) су одложени од 11. марта и та мера је и даље на снази. То значи да осуђеници од наведеног датума не излазе на викенд. Одложене су све групне посете заводима, а онима којима је у претходном периоду то одобрено, а још нису реализовали посету повлачи се одобрење и ставља ван снаге.