Прочитај ми чланак

ПЉАЧКА БУЏЕТА: Коме РТС дели наш новац? Дали 1,8 милион евра тек основаној фирми!

0

Годину дана од како нема никаквих резултата тужилачке истраге о спорним пословима Радио-телевизије Србије (РТС) са приватним продукцијама, о којима је јавност сазнала захваљујући Пиштаљци, зато буџеташи из јавног медијског сервиса опуштено додељује милионе евра јавног новца продукцији која до потписивања уговора није имала никаквих прихода, и то за снимање серије под називом "Лопови", открива Пиштаљка.

Како се наводи у тексту, РТС је у септембру прошле године потписао уговор вредан 1,8 милиона евра за снимање „Лопова“ са фирмом „Контент фактори” основаном само три године раније, која – према финансијским извештајима – до тренутка када је добила овај милионски посао није имала никакве приходе!

Власник ове фирме Марко Савић до сада је са јавним сервисом сарађивао као сценариста и режисер на пројекту „Свето краљевство” који је продуцирала друга приватна фирма „Блекбук”. Ова најављивана серија још није емитована и не налази се ни у овогодишњем плану пословања јавног сервиса.

С друге стране, снимање „Лопова” планирано је за 2024. годину. Према уговору, који је Пиштаљка добила од узбуњивача, договорено је да се серија ове године снима, док би готове епизоде требало да буду спремне за емитовање у фебруару следеће.

За разлику од РТС-а који уговоре са приватним продукцијама скрива од јавности иако даје ЈАВНИ НОВАЦ изговарајући се „пословном тајном“ која не постоји када је буџетски новац у питању, Британци могу и обичном претрагом наћи све информације о цени снимања Би-Би-Си-јевих пројеката из буџета. Тако се може видети да је снимање прве сезоне серије Peaky Blinders (код нас „Бирмингемска банда“), једне од најпопуларнијих серија у свету, коштало британски јавни сервис (буџет) око осам милиона евра, наводи се у тексту Пиштаљке.

У плану пословања РТС-а, налази се и серија „Пупин”, за коју се не зна ни ко ће је продуцирати, нарочито се не зна колико ће то да кошта сиромашне грађане Србије, јер иако се налази у плану пословања, нема је у финансијском плану у коме се виде буџети!

Пиштаљка открива да је РТС првобитно, у јуну прошле године, одустао од снимања ове серије пошто је Пиштаљка открила да је Анета Ивановић, власница продукције која је радила на овој серији, и која је уједно уређивала емисију „Шареница”, препродавала прилоге запослених на јавном сервису Туристичкој организацији Србије, без њиховог пристанка и знања.

Радио-телевизија Србије је због овог Пиштаљкиног открића против Анете Ивановић поднела кривичну пријаву и одустала од сарадње на серији о Михајлу Пупину. Али, сада се у плану пословања види да РТС ипак планира да сними серију „Пупин” и наглашава да ће извршна продукција која ће је реализовати бити „накнадно” одређена.

Ове године РТС, како се наводи, наставиће се и дугогодишњу сарадњу са бившом заменицом генералног директора јавног сервиса Иваном Миковић, на чију препоруку је Анета Ивановић и ангажована. Миковић у свом власништву, заједно са власником „Адрија медија групе” Игором Жежељем (Курир), има продуцентску кућу „Фајерфлај” која годинама производи серије које се емитују на РТС-у.

Према плану за 2024. годину, РТС би требало да емитује чак три серије о трошку народа које продуцира „Фајерфлај”, а за две које се наводе у финансијском плану издвојено је по 145.020 евра. Међутим, у допуни финансијског плана ови износи су измењени, па се за другу сезону серије „Црна свадба“ издваја 149.940 евра, а за нову серију „Константиново раскршће“ 164.880 евра. Као извршни продуцент ових серија наводи се „Телеком Србија“.

Планирани су и наставци серија „Радио Милева” и „Камионџије” у извршној продукцији фирме „Nira pro”. За седми и осми циклус серије „Радио Милева”, РТС је ове године издвојио укупно невероватних 2.266.242 евра, док се серија „Камионџије” не налази у овогодишњем финансијском плану.

Пиштаљка подсећа да власник „Нире” је Небојша Гарић, који је са РТС-ом сарађивао још када је заједно са Драганом Ђиласом имао фирму „Мултиком група” која је за јавни сервис производила серијал „Време је за бебе” и која је била власник маркетиншке агенције „Дајрект медија” која годинама препродаје рекламни простор на РТС-у.

За разлику од серија „Радио Милева” и „Камионџије”, судећи по плану пословања и финансијском плану, серија „Лако је Ралету”, за коју је РТС прошле године издвојио такође невероватних 2.336.036 евра, није добила наставак. Како је објаснио генерални директор јавног сервиса Драган Бујошевић на редовној седници Управног одбора: „Прва сезона није имала успех који је планиран”. Зато се одустало од даљег снимања, наводи се у записнику са седнице, преноси Пиштаљка.

Ипак фирма, „Vision Team”, која је продуцирала „Лако је Ралету”, није остала без посла на РТС-у после неуспеха за онолике паре из буџета, већ ове године ради на новој серији „Род”. Колико ће новца РТС да издвоји за „Род” није познато, јер се у финансијском плану ова серија не наводи посебно. Једино што РТС наводи у свом буџету је да је за „нове серије” издвојено огромних 7.768.002 евра!

По плановима, како се наводи, РТС ће и ове године наставити сарадњу са продукцијом „Филминг” која реализује квиз „Стигни ме ако знаш”. Пиштаљка је писала да је РТС потписао уговор са овом фирмом иако та продукција није доставила чак ни потпуну калкулацију трошкова, па се не зна ни шта тачно РТС плаћа овој фирми, која је иначе претила РТС-у тужбом због одавања „пословне тајне”. И поред тога, РТС великодушно у 2024. години планира да јој про

По плановима,како се наводи, РТС ће и ове године наставити сарадњу са продукцијом „Филминг” која реализује квиз „Стигни ме ако знаш”.

Пиштаљка је писала да је РТС потписао уговор са овом фирмом иако та продукција није доставила чак ни потпуну калкулацију трошкова, па се не зна ни шта тачно РТС плаћа. Овој фирми, која је иначе претила РТС-у тужбом због одавања „пословне тајне”, РТС у 2024. години планира да великодушно плати чак 598.034 евра јавног новца.

Телекому за лиценце милион евра

Пиштаљка открива да у овогодишњем буџетском плану, поред тога што РТС плаћа извршним продукцијама за шест серија, планирано је и плаћање Телекому за лиценце серија у укупном износу од 1.145.700 евра. Серије, чију је производњу Телеком финансирао и зато има лиценце, су „Црна свадба”, „Траг дивљачи”, „Тајна винове лозе”, „Константиново раскршће”, „Тунел” и две које ће бити адаптиране из филмова у серије – „Што се боре мисли моје” и „Недеља”. За већину ових серија РТС ће купити лиценце на три године, наводи се у плану пословања.