Пензионери блокирали центар Београда, сутра иду на Председништво Србије

0

Стотинак бивших радника ПКБ-а, углавном садашњих пензионера, протестовало је данас око поднева испред Председништва, а потом се сакупило испред Министарства привреде где је њихова делегација имала заказан састанак са министром Гораном Кнежевићем.

Они су данас блокирали Улицу краља Милана и тражили да им се призна право на акције тог предузећа које су се, “административном грешком” изгубиле током 2009. године, када су државне акције ПКБ-а пренете на Град Београд.

– Састанак је био уговорен пре десет дана, када смо били примљени у Владу Србије али државни јавни правобранилац тада није био присутан.

Сада јесте, али смо од њега добили негативан одговор, односно наш захтев да се кроз вансудско поравнање обештете радници који су не само остали без законом утврђених удела у свом предузећу, него због тог власништва нису имали право ни да упишу пакет бесплатних акција. Укупан износ потраживања око 1.500 бивших радника вреди око три милиона евра – каже за Данас адвокат Удружења прензионера ПКБ-а Саша Гемаљевић.

Према његовим речима, одговор који су добили у Министартсву привреде гласио је “ако бисмо вам изашли у сусрет, отишли бисмо у затвор”, али без образложења који би то закон био прекршен.

– У затвор би државни функционери пре требало да оду на основу закључка који је 2015. потписао тада премијер Александар Вучић, а којим је Јавном правобранилаштву наложено да не покреће управне спорове против другостепених решења тадашњег Министартсва за грађевинарство.

Тим решењима је државно пољопривредно земљиште на коме је ПКБ имао право коришћења незаконито укњижено као приватно земљиште тог предузећа, чиме је отворен пут да се закључи уговор са Ал Дахром – каже Гемаљевић и подсећа да Закон о пољопривредном земљишту забрањује да се трећим лицима продају парцеле у државном власништву.

Председник Удружења бивших радника ПКБ Милинко Миладиновић најављује да ће протест наставити и сутра у подне, такође блокадом Улице краља Милана, а трајаће све док их не прими председник Александар Вучић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!