Прочитај ми чланак

ОПРЕЗ: Погледајте како се хемикалијама вештачки пуни пилетина! (ВИДЕО)

0

1731638-1

Већина људи која купује пилетину у трговини није ни свесна да је чак 30 одсто те пилетине напумпано са сланом водом и хемикалијама за појачавање укуса и текстуре као и отпадом других животиња.

Уместо да продају здраву и хранљиву пилетину, произвођачи је пуне свим могућим текућим пуњењима и хемикалијама, покушавајући да добију од меса лошег квалитета, месо прве класе. Пилићи се не узгајају да буду здрави и да њихово месо буде сочно и мекано, већ се у трци за што већом зарадом чини све како би пиле што пре достигло потребну тежину. Овим нису потрошачи само преварени, већ им је угрожено и здравље, будући да таква пилетина садржи чак 500 пута више натријума.

Можда најгори део свега овог је то што произвођачи те своје пилеће производе упитног квалитета означавају као “100 одсто природно“, с обзиром да ова терминологија није правно регулисана. Докле год се те материје које се убацују у пилетину сматрају природним, омогућено је да се означавају природним производима.

Овиме се истиче и један парадокс – сасвим природна, органски гајена храна се посебно означава и наглашава, уместо да се то ради са оном храном која то није. Тиме се заправо долази до привида да је реткост и заправо изузетна појава то да је храна природна и нормална.

Познато је да се пилићи третирају антибиотицима, антидепресивима, ацетаминофеном и кофеином и да је чак 20 одсто пилетине заражено салмонелом или кампилобактеријом, али она садржи и арсен. Он се додаје у исхрану у препарату који живину решава паразита, али и као средство за бржи раст.

Шта је још ново , има ли уопште краја овим додацима ?

Још 2009. године откривено је да се пилетини повећава тежина тако што јој се убризгава животињски отпад, на пример кости и хрскавице свиња или крава.

Превара је откривена од стране Агенције за стандарде хране, помоћу нових здравствених тестова јер су материјали који се додају тако високо обрађени да пролазе ДНК тестове. Ово је откривено у ресторанима широм Енглеске.

Друга истрага је такође открила слично, да се при обради пилетине често укључује убризгавање протеина других животиња . Неки произвођачи покушавају да прикрију ту праксу деконструкције ДНК страних животињских материја, тако да не може бити откривена у тестовима.

Пракса убризгавања воде и протеина у пилетину није противзаконита, док је тачно означена. Такође није противзаконито убризгавати говеђе и свињске протеине докле год су су означени као “хидролизовани протеини„. Ови протеини се додају да би пилетина могла задржати више воде.

Морају ли потрошачи завршити биохемијски факултет да би могли знати прочитати шта купују?

Велики број људи конзумира пилетину сматрајући је лаганом и здравом храном, то и је истина , ако тестирано пиле долази из домаћег органског узгоја. Стога, једини начин да сачувате своје здравље јеста да сами узгајате своју храну или да је набављате из органског узгоја.

4Dportal