Прочитај ми чланак

Званична одлука Владе: Поскупљују шећер и пилетина

0

Влада Републике Србије усвојила је више измењених уредби и одлука чије је важење орочено на 31. октобар 2022. године, према којима су, између осталог, кориговане цене белог кристал шећера и свежег пилећег трупа, саопштено је из Владе.

На седници је измењена и Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница. У Уредби је наглашено да корекција цена неће значајно утицати на животни стандард грађана и да би у овом тренутку већи проблем била несташица тих производа.

У односу на претходни период, коригована је цена белог кристал шећера због значајнијег раста цене инпута и енергената, што је довело до раста цене коштања. Зато је било неопходно ограничити цене на вишем нивоу како би произвођачи имали простора да се припреме за предстојећу сетву и да би се избегла могућност да засади шећерне репе буду мањи од домаћих потреба. Такође, због раста цене сточне хране, било је неопходно кориговати и цену свежег пилећег трупа.

Чланови владе изменили су Одлуку о привременој забрани извоза млека и производа од млека и тако забрану извоза тих производа продужили за још 30 дана. Ова мера ће спречити могућу штету по привреду и грађане, а измене су донете у циљу ублажавања последица и спречавања критичне несташице млека и производа од млека, услед повећаног извоза и потребе становништва за повећаним снабдевањем проузрокованим кризом на светском тржишту.