Прочитај ми чланак

OБЈАВЉЕНА СРПСКА ДНК МАПА Ево с ким делимо исте гене, утицај Турака ни у назнакама

0

Одакле смо, чије гене носимо, какво је заправо наше порекло. Таква питања увек интригирају, па је занимљиво када нам научници понуде одговоре. Закључак је да Срби свој српски ген деле са народом који живи на територији данашње Хрватске, БиХ и Црне Горе - дакле, реч је једном народу.

А шта се последњих година говорило о српском ДНК?

У бази Српског ДНК пројекта, који је пре 10 година покренуло Друштво српских родословаца „Порекло“, а који се спроводи у сарадњи с Центром за форензичку и примењену молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду, налази се више од 4.500 података тестираних Срба из свих крајева бивше Југославије. Подаци показују да је половина Срба по мушкој линији словенског порекла.

„Реч је о две основне хаплогрупе И 2а и Р 1а, док је у другој половини највише оних који имају балканско староседелачко, односно прасловенско порекло“, казао је за Тањуг Милан Рајевац, руководилац Српског ДНК пројекта.

ДНК истраживања су показала да је генетички код Срба, као и свих других народа, шаролик и комбинован и од гена Германа, Келта, али и народа са Кавказа и Блиског истока.

У Пријепољу је највише викинга

„Хаплогрупа И 1, која се везује за германске народе, присутна је код скоро девет процената становништва, тако да сваки десети или једанаести Србин има германско порекло“, објаснио је Рајевац честе медијске наслове да је сваки десети Србин – викинг.

„То може да се каже за Пријепоље и околину, где је највише оних који имају порекло од викинга, тамо их је више од 20 процената. Разлог је хаплогрупа Р 1а, иначе карактеристична за племе Дробњака, једно од најраширенијих у српском народу“, рекао је Рајевац.

Додао је да се у генетском запису Срба појављују и хаплогрупе за које се претпоставља да су повезане с Келтима, а са таквим пореклом је око пет-шест одсто Срба.

Заблуда је да су српски гени помешани са турским

Како каже, Србија има највећу базу тестираних од свих европских народа, а која, тврди Рајевац, представља релевантан узорак за анализу порекла српског народа.

Напомиње и да је заблуда да су гени Срба помешани с генима Турака и тврди да се у досадашњем испитивању није појавила хаплогрупа карактеристична за турске и централноазијске народе.

„Могуће је да постоји одређени проценат хаплогрупа које су Турци пренели на Балкан, али то није утврђено. Чак и код Бошњака је незнатан генетски уплив Турака“, наводи Рајевац.

Додаје да Срби, Црногорци, Бошњаци и Хрвати имају врло сличну генетику и да су И 2а и И 1а најбројније хаплогрупе код свих тих народа.

Према његовим речима, током претходних седам година, дошло се до низа занимљивих података на основу резултата тестираних и њихових сродника, па су тако откривене родбинске везе двојице познатих песника, Милутина Бојића и Милана Ракића.

Најпоузданије испитивање порекла омогућава Y хромозом

Истраживање у оквиру Српског ДНК пројекта спроводи се тестирањем Y-ДНК хромозома код мушкараца, јер се, објашњава Рајевац, тестира само Y хромозом преко којег се најпоузданије испитује порекло, чак до неколико хиљада година уназад.

Како је објаснио, Y хромозом је порознији од X хромозома и мутира на сваких пет-шест генерација због чега су разлике између мушкараца драстичније, док су промене X хромозома веома ретке и зато није захвалан за такву врсту тестирања.

Напомиње да је могуће тестирати и X хромозом, али да се на основу њега не могу донети посебни закључци, док су Y хромозоми због мутација разноврснији и погоднији за прецизније утврђивање порекла.

Наиме, груписањем генетичких особина људи по основу ипсилон хромозома и митохондријске ДНК формирају се такозване хапл групе.

„Гледајући Хрвате, Босанце,Црногорце,врло је слична расподела хапл група. Најраспрострањенија је и-хапл група. Албанци се мало разликују од нас, они имају доста заступљену групу хапл ев групу 13, а самим тим и наши узорци са Косова и Метохије показују доста велику заступљеност хапл групе ев 13″, истакла је Милица Михајловић из Центра за форензичку и примењену молекуларну генетику, а преноси РТС.

На основу анализе митохондријске ДНК одређује се порекло по женској, а на основу Y хромозома по мушкој линији. Неопходно је да се посматрају оба генетичка маркера како би седобила прецизна слика о генетици једне особе.

„Имали смо ситуације да у нашу лабораторију дођу људи који су из различитих региона, који носе исто презиме, исту славу. Како се преко мушке линије преноси Y хромозом, преносе се и презиме и слава. Некада се испостави да припадају потпуно различитим групама“, истакла је Милица Михајловић.

Занимљиво је и да је Балканско полуострво служило као коридор за многобројне миграције и целокупну историју људске цивилизације. Гени су временом еволуирали и тако су настале нове митохондријске линије које су карактеристичне само за Балканско полуострво.

„Ту је такође занимљива и једна хапл група која је до сада детектована само у популацијама Србије и Босне и Херцеговине. Дошли смо до закључака да постоје неке подхапл групе које наша популација дели са популацијом из централне, односно средње Европе. То су Немачка, Чешка, Словачка. То нам говори о упливу који се догодио током велике сеобе народа у средњем веку, па имамо повезаност популације са Балкана са осталим словенским популацијама“, рекао је Слободан Давидовић из Одељења за генетику популација и екогенотоксикологију.

У свему се издвајају и истраживања о српским династијама.

„Истраживања су нам открила многобројне занимљивости о династијама Карађорђевић и Обреновић, као и о многобројним српским научницима, уметницима и политичарима. Тако Карађорђевићи и Обреновићи несумњиво припадају најчешћој хаплогрупи код Срба И2а, којој припада око 35 одсто свих досад тестираних, а својствена је словенским народима. То је закључено тестирањем мушких потомака ових породица у околини Смедеревске Паланке и Чачка, које су несумњиво повезане са ове две наше династије“, каже Јовица Кртинић, један од покретача српског ДНК пројекта, а преноси Национална географија.

Немањиће, како каже, још истражују иако њихово генетичко порекло још није познато. Несумњиво је, како наглашава, да у данашњим европским краљевским породицама има оних који носе и гене Немањића, али и да генетички врло блиских овој нашој владарској породици има и међу нашим грађанима.